Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Bekas PM Pakistan dipenjara 10 tahun

  ISLAMABAD, 30 JAN – Bekas Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan telah dijatuhi hukuman penjara 10 tahun, kurang dua minggu sebelum negara itu mengundi dalam pilihan raya yang parti pimpinannya telah dihalang daripada bertanding.

  Hukuman ke atas Khan dijatuhkan di dalam penjara Adiala, di mana dia telah dikurung sejak penangkapannya pada Ogos dan didakwa dengan pelbagai kes mahkamah yang menurutnya tindakan itu telah dirancang untuk menghalang kembali menjawat jawatan.

  Hukuman yang sama telah dijatuhkan kepada Shah Mehmood Qureshi, naib presiden parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) yang berkhidmat sebagai Menteri Luar di bawah pentadbiran Khan.

  “Bekas Perdana Menteri, Imran Khan dan naib presiden PTI, Qureshi masing-masing dijatuhi hukuman 10 tahun,” kata jurucakap parti itu kepada AFP.

  Media kerajaan juga melaporkan hukuman dan hukuman.

  Kes terhadap kedua-dua lelaki itu berkaitan dengan tuduhan mereka membocorkan dokumen rahsia negara.

  Khan menjadi perdana menteri dari 2018 hingga 2022, apabila dia digulingkan dalam undi tidak percaya selepas kehilangan sokongan.

  Sebagai pemimpin pembangkang, dia melancarkan kempen menentang pemimpin tertinggi yang belum pernah berlaku sebelumnya, menuduh mereka mengusirnya dalam konspirasi yang disokong Amerika Syarikat (AS) dan merancang percubaan pembunuhan yang mencederakannya.

  Khan ditahan sebentar pada Mei lalu, dan Islamabad menggunakan kekacauan yang berlaku untuk melakukan tindakan keras terhadap PTI yang telah menyaksikan ramai pemimpin kanan berpaling atau bersembunyi.

  “Ini adalah pembunuhan keadilan,” kata Tauseef Ahmed Khan, seorang aktivis hak asasi manusia dan penganalisis politik.

  “Tetapi popularitinya di kalangan rakyat akan meningkat kerana mereka yang menyimpatinya akan meningkat kerana ketidakadilan yang besar ini.”- AFP

  Imran Khan telah dijatuhi hukuman penjara 10 tahun, kurang dua minggu sebelum negara itu mengundi dalam pilihan raya yang parti pimpinannya telah dihalang daripada bertanding.- AFP

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...