Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Bekas PM Thailand Thaksin akan dibebaskan: menteri kehakiman

  BANGKOK, 13 FEB – Bekas perdana menteri Thailand, Thaksin Shinawatra yang dipenjarakan akan dibebaskan, kata menteri kehakiman kerajaan Thailand, hari ini, seawal hujung minggu ini – hanya enam bulan selepas pulang dari buangan selama 15 tahun.

  Jutawan kontroversi itu, dua kali dipilih sebagai perdana menteri dan digulingkan dalam rampasan kuasa tentera tahun 2006, dipenjarakan selama lapan tahun atas tuduhan rasuah dan salah guna kuasa pada bulan Ogos, tetapi dalam beberapa hari hukumannya dipotong setahun oleh Raja Thailand, Maha Vajiralongkorn.

  Menteri Kehakiman Tawee Sodsong berkata pada hari ini bahawa bekas pemilik Manchester City, 74, akan menjadi antara 930 banduan yang diberikan pembebasan awal.

  “Dia berada dalam kumpulan di mana mereka berada dalam keadaan kritikal atau berusia lebih 70 tahun. Dia akan dibebaskan selepas enam bulan secara automatik,” kata Tawee Sodsong kepada pemberita.

  Thaksin dipenjarakan pada 22 Ogos tahun lalu, dan media Thai melaporkan bahawa pembebasannya boleh datang pada bila-bila masa mulai Sabtu.

  Butiran sebenar pembebasannya tidak jelas, tetapi dia mungkin tertakluk kepada pemantauan – mungkin dengan tanda buku lali – dan sekatan ke atas haknya untuk melakukan perjalanan.

  Kepulangannya bertepatan dengan parti Pheu Thainya kembali ke kerajaan dalam pakatan dengan parti pro-tentera, menyebabkan ramai yang membuat kesimpulan bahawa perjanjian telah dicapai untuk mengurangkan masa penjaranya.

  Khabar angin semakin kuat apabila dia dipindahkan ke hospital polis dalam beberapa jam selepas dijatuhkan hukuman kerana kesihatannya yang lemah, dan tidak jelas bahawa dia telah menghabiskan masa di dalam sel penjara.

  Media tempatan melaporkan Thaksin mengalami sesak dada dan tekanan darah tinggi ketika dimasukkan ke hospital, dan pada bulan-bulan berikutnya, keluarganya berkata dia telah menjalani dua pembedahan. – AFP

  Bekas perdana menteri Thailand Thaksin Shinawatra yang dipenjarakan akan dibebaskan, kata menteri kehakiman kerajaan itu pada hari ini, mungkin seawal hujung minggu ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...