Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Belanda dedah kapsul masa berusia satu abad

  THE HAGUE, 1 FEB – Kapsul masa berusia 99 tahun yang ditemui tersembunyi di bawah patung Raja William II semasa kerja-kerja ubahsuai telah dibuka pada Isnin, mendedahkan dokumen sejarah dan buku tentang pertempuran Belanda menentang Napoleon.

  Pekerja yang mengubah suai bangunan parlimen Binnenhof di The Hague terkejut apabila menemui kapsul masa logam yang tersembunyi di antara dua dinding yang menyokong banir tiang raja.

  Memakai sarung tangan putih, Datuk Bandar Jan van Zanen secara rasmi membuka kapsul itu di hadapan bilik yang penuh dengan wartawan, untuk mendedahkan kandungannya – surat, dokumen dan buku.

  “Kapsul masa itu memberikan kesan yang sangat baik tentang zaman itu. Terdapat sebuah puisi untuk raja dan puisi kepada bandar dan negara. Ia telah membawa kita kembali 99 ke 2024,” kata Van Zanen kepada AFP.

  Penemuan itu mengejutkan ahli sejarah yang tidak tahu kewujudan kapsul masa itu, kata ahli sejarah seni bandar, Sophie Olie.

  “Ia merupakan kejutan yang sangat besar. Ia dibina di antara dua dinding dalam ruang yang dibuat khas. Ia dibuka dengan berhati-hati. Ia digergaji untuk membukanya,” katanya.

  Buku-buku tersebut ialah akaun tiga jilid dalam bahasa Perancis tentang pertempuran William II menentang Napoleon, termasuk Pertempuran Waterloo 1815, oleh F de Bas, seorang ahli sejarah tentera terkenal pada masa itu.

  Bandar itu sudah membuat rancangan untuk meneruskan tradisi dengan meletakkan kapsul masanya sendiri apabila patung itu diganti pada 2028, kata datuk bandar.

  “Ideanya sekarang adalah untuk meminta penduduk The Hague memberikan kami cadangan mengenai apa yang perlu dimasukkan ke dalam kotak untuk mereka yang akan membukanya 100 tahun dari sekarang,” katanya. – AFP

  Datuk Bandar The Hague, Jan van Zanen membuka kapsul masa yang ditemui di bawah patung ekuestrian Raja William II di The Hague. – AFP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...