Saturday, July 13, 2024
25.7 C
Brunei

  -

  Berkenan hadiri peperiksaan balet

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 MEI – Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Faathimah Az-Zahraa’ Raihaanul Bolkiah telah berkenan menghadiri Peperiksaan Balet Royal Academy of Dance (RAD) di Studio Eleve, Kompleks Eng Ho, Jalan Estet Gadong, baru-baru ini.

  Dengan memakai pakaian balet, Yang Teramat Mulia menyertai peperiksaan selama tiga hari itu bersama 75 orang rakan pelajar daripada peringkat pra-rendah hingga vokasional.

  Peperiksaan berprestij yang dijalankan setiap tahun itu bertujuan untuk menilai kemajuan para pelajar balet di bawah seorang pemeriksa yang dihantar oleh RAD ke Negara Brunei Darussalam, Adeline Leong.

  Ia berfungsi sebagai detik penting untuk penari balet, menawarkan peluang untuk mempamerkan kemahiran dan dedikasi mereka sebelum mara ke peringkat seterusnya dalam perjalanan balet mereka.

  Mengikut sukatan pelajaran RAD United Kingdom, dan di bawah bimbingan guru berdaftar RAD dan Pengarah Urusan Studio Elevé, Samuel Milan, pelajar-pelajar balet perlu menjalani proses latihan yang ketat bagi memupuk dan memastikan setiap penari berkembang mengikut rentak mereka sendiri sambil menegakkan teknik dan kesenian pada standard tertinggi.

  Dengan konsisten dan dedikasi, proses latihan menyediakan setiap pelajar untuk peperiksaan mereka setiap tahun.

  Sejak penubuhannya pada 2018, Studio Elevé telah berada di barisan hadapan pendidikan balet di negara ini, memupuk golongan penari muda untuk mencapai kecemerlangan di peringkat tempatan dan antarabangsa.

  Dengan sokongan fakulti perguruan dan seluruh pasukan, Studio Elevé bukan sahaja telah menghasilkan penari yang memenangi anugerah tetapi juga telah menjadi mercu tanda inspirasi untuk peminat balet di negara ini.

  Berikutan kejayaan pada peperiksaan berkenaan, YTM Pengiran Anak Faathimah Az-Zahraa’ Raihaanul Bolkiah akan menyertai para pelajar lain bagi meningkatkan kemahiran ke peringkat seterusnya sekali gus mengikuti pendidikan balet pada pembukaan penggal baharu.

  YTM Pengiran Anak Faathimah Az-Zahraa’ Raihaanul Bolkiah memperagakan keanggunan pakaian balet semasa berkenan menghadiri peperiksaan berkenaan. – GAMBAR SERAHAN STUDIO ELEVE
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pasangan suami isteri ditahan, didakwa mengintip untuk Rusia

  SYDNEY, 12 JULAI - Polis Australia telah mendakwa pasangan suami isteri kelahiran Rusia dengan tuduhan mengintip untuk Moscow, menurut pegawai tertinggi polis hari ini....