Saturday, July 13, 2024
25.7 C
Brunei

  -

  Berkenan menerima mengadap

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JULAI – Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri, pagi ini berkenan menerima mengadap ahli parlimen Jepun dan dua perwakilan asing pada majlis yang berlangsung di Qashr Al-Meezaan.

  Terdahulu, Duli Yang Teramat Mulia berkenan menerima mengadap Ahli House of Councillors, National Diet of Japan dan Ketua Perwakilan, Parti Komeito, Jepun, Tuan Yang Terutama Natsuo Yamaguchi bersama delegasi.

  Turut hadir ialah Ahli House of Councillors dan Pengerusi Komiti Wanita Komeito, National Diet of Japan, Puan Yang Terutama Toshiko Takeya; Ahli House of Representatives, National Diet of Japan dan Timbalan Pengarah Biro Perhimpunan Tempatan Komeito, TYT Yasuhiro Nakagawa dan Duta Besar dan Mutlak Jepun ke Negara Brunei Darussalam, TYT Maeda Toru.

  Juga hadir ialah Jurutulis Majlis Mesyuarat Di-Raja, Setiausaha Majlis Mesyuarat Menteri-menteri Kabinet dan Jurutulis Majlis Mesyuarat Negara, Dr Hajah Huraini binti Pehin Orang Kaya Setia Jaya Dato Paduka Haji Hurairah.

  Semasa majlis perjumpaan berkenaan, Duli Yang Teramat Mulia mengesahkan hubungan istimewa antara Negara Brunei Darussalam dan Jepun serta kepentingan ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik pada tahun ini.

  DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri berkenan menerima mengadap Ahli House of Councillors, National Diet of Japan dan Ketua Perwakilan, Parti Komeito, Jepun, TYT Natsuo Yamaguchi di Qashr Al-Meezaan, kelmarin. – GAMBAR OLEH INFOFOTO
  DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah berkenan menerima pesambah daripada TYT Natsuo Yamaguchi. – GAMBAR OLEH INFOFOTO
  DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota semasa berkenan menerima mengadap TYT John Virgoe. – GAMBAR OLEH INFOFOTO
  DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota berkenan menerima mengadap Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Korea ke Negara Brunei Darussalam yang akan menamatkan perkhidmatan. – GAMBAR OLEH INFOFOTO

  Duli Yang Teramat Mulia dan TYT Natsuo Yamaguchi juga mengalu-alukan usaha untuk memperkukuhkan kerjasama dua hala dalam pertukaran antara masyarakat, bidang tenaga dan isu-isu semasa seperti perubahan iklim.

  Delegasi tersebut mengadakan lawatan kerja ke Negara Brunei Darussalam bermula pada 9 hingga 11 Julai.

  Sementara itu, pada acara berasingan, Duli Yang Teramat Mulia turut berkenan menerima mengadap Pesuruhjaya Tinggi British ke Negara Brunei Darussalam, TYT John Virgoe dan Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Korea ke Negara Brunei Darussalam, TYT Kim Soung-eun yang akan menamatkan perkhidmatan.

  TYT John Virgoe menyembahkan Surat Tauliah Pelantikan kehadapan majlis Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam pada 10 September 2020.

  Manakala, TYT Kim Soung-eun telah menyembahkan Surat Tauliah Pelantikan kehadapan majlis Baginda Sultan pada 11 Oktober 2021.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pasangan suami isteri ditahan, didakwa mengintip untuk Rusia

  SYDNEY, 12 JULAI - Polis Australia telah mendakwa pasangan suami isteri kelahiran Rusia dengan tuduhan mengintip untuk Moscow, menurut pegawai tertinggi polis hari ini....