Tuesday, August 16, 2022
23.6 C
Brunei

Berkenan sempurna peletakan batu asas

-

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 JULAI – Sekolah Antarabangsa Islam Miftah An-Nur bakal mempunyai bangunan baharu di Kampung Sungai Akar yang dijangka siap pada Julai tahun depan.

Sehubungan dengan itu, berkenan berangkat menyempurnakan majlis peletakan batu asas bangunan baharu itu ialah Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Hafizah Sururul Bolkiah.

Pada majlis itu, Yang Teramat Mulia diiringi oleh Yang Amat Mulia Pengiran Anak Haji Muhammad Ruzaini bin Pengiran Dr Haji Mohd Yakub.

Dengan adanya bangunan baharu itu, ia akan menjadi salah sebuah sekolah antarabangsa yang menitikberatkan nilai-nilai Islam dan kecemerlangan dalam bidang akademik.

Turut hadir pada majlis itu ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Pendidikan, Dr Haji Azman bin Ahmad; Pengarah Jabatan Pengajian Islam, Haji Shamshol bin Haji Omar; Pemangku Ketua Jabatan Pendidikan Swasta, Awang Sofian Erwan bin Mohammad; pegawai dari ABCi di Kementerian Pembangunan, wakil Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dan ahli Lembaga Gabenor dan kumpulan pemimpin kanan.

YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Hafizah Sururul Bolkiah dan YAM Pengiran Anak Haji Muhammad Ruzaini berkenan menyempurnakan peletakan batu asas bagi bangunan baharu Sekolah Antarabangsa Islam Miftah An-Nur pada majlis yang berlangsung di Kampung Sungai Akar.
YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Hafizah Sururul Bolkiah dan YAM Pengiran Anak Haji Muhammad Ruzaini berkenan dijunjung bergambar ramai pada majlis tersebut.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah yang di-pimpin oleh Pengetua Sekolah Ugama Miftah, Ade Al-Faisal.

Pengetua Eksekutif sekolah, Bilal Buttar dalam sembah alu-aluannya antara lain mengongsikan latar belakang perjalanan Miftah An-Nur dan usaha untuk menyokong negara dengan visi Negara Zikir.

Beliau seterusnya menyembahkan, kampus tersebut akan mempunyai taman asuhan, sekolah rendah dan juga menengah selain dilengkapi dengan perpustakaan, pusat sumber, kantin, dewan serba guna, kolam renang dan juga surau.

Kampus yang dibina di atas tanah seluas 5.150 hektar dengan 9,000 meter persegi itu boleh menampung 1,250 pelajar dan dijangka siap pada Julai 2023 yang mana ia bertepatan dengan permulaan tahun ka-lendar akademik 2023/2024.

Surau yang terletak di tengah-tengah kampus akan menyumbang kepada asas pembelajaran masyarakat Islam di mana reka bentuk kampus menawarkan banyak ruang untuk aktiviti luar.

Selain itu, blok pendidikan juga menawarkan ruang yang luas untuk pelajar menjadi kreatif dalam pembelajaran mereka sambil bekerjasama dengan rakan sebaya.

Miftah An-Nur bermula pada tahun 2017 dengan hanya 30 pelajar dan tujuh guru sebagai sekolah antarabangsa Islam holistik di lokasi semasanya di Kampung Manggis, Brunei Darussalam.

Dengan sokongan daripada masyarakat, sekolah itu terus berkembang dengan cepat hampir mencecah 200 pelajar pada tahun 2022.

Artikel sebelum iniKibarkanlah bendera
Artikel seterusnyaMajlis Kesyukuran sempena Puja Usia
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Kes COVID Kepulauan Marshall melonjak

MAJURO,KEPULAUAN MARSHALL, 15 OGOS – Bencana kesihatan telah diisytiharkan di Kepulauan Marshall selepas varian COVID Omicron yang merebak pantas menjangkiti lebih satu persepuluh penduduk...
- Advertisment -