Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Bobby Charlton meninggal dunia

  MANCHESTER, 22 OKT – Bobby Charlton, ikon bola sepak Inggeris yang terselamat dalam nahas kapal terbang yang memusnahkan pasukan Manchester United yang ditakdirkan untuk kehebatan hingga menjadi nadi kejayaan negaranya menjulang Piala Dunia 1966, telah meninggal dunia ketika berumur 86 tahun.

  Kematian Charlton, yang dianggap oleh ramai orang sebagai pemain Inggeris terhebat, diumumkan dalam satu kenyataan daripada keluarganya yang dikeluarkan oleh United, yang mengatakan dia meninggal dunia kelmarin dikelilingi oleh keluarganya.

  Tiada punca kematian didedahkan. Pada November 2020, diumumkan bahawa Charlton telah didiagnosis dengan demensia, penyakit yang sama yang menimpa abangnya Jack, yang meninggal dunia pada 2020 pada usia 85 tahun, dan seorang lagi pemenang Piala Dunia, Nobby Stiles.

  Seorang pemain tengah menyerang yang berbakat besar dengan rembatan ganas, Charlton merupakan penjaring terbanyak untuk United (249 gol) dan England (49 gol) selama lebih 40 tahun sehingga dipintas oleh Wayne Rooney.

  “Sir Bobby adalah wira kepada jutaan orang, bukan sahaja di Manchester, atau United Kingdom, tetapi di mana-mana bola sepak dimainkan di seluruh dunia,” kata United.

  “Beliau sangat dikagumi kerana semangat kesukanan dan integritinya seperti juga kerana kualiti cemerlangnya sebagai pemain bola sepak.”

  Alex Ferguson, yang menguruskan United dari 1986-2013, berkata sebelum kematian Charlton bahawa dia “adalah pemain Manchester United terhebat sepanjang zaman, dan ia menyatakan sesuatu.”

  Charlton juga terkenal dengan kerendahan hati dan disiplinnya. Dia tidak pernah dikeluarkan dari padang dalam 758 penampilan untuk United dari 1956-73 atau 106 perlawanan antarabangsa untuk England dari 1958-70.

  Charlton bermain dengan George Best dan Denis Law dalam apa yang dipanggil ‘Trinity’ yang membawa United menjulang kejuaraan Piala Eropah 1968 selepas terselamat dalam kemalangan Munich 1958 yang menghapuskan pasukan ‘Busby Babes’ yang terkenal. Dia memenangi tiga kejuaraan liga Inggeris di United, dan satu Piala FA. – AP

  Kenyataan daripada keluarga Charlton, yang dikeluarkan oleh United, berkata dia meninggal dunia kelmarin dikelilingi oleh keluarganya. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...