Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Bunuh rakan sekolah, remaja dipenjara 16 tahun

  SINGAPURA, 1 DIS – Hakim di Singapura hari ini menjatuhkan hukuman penjara 16 tahun ke atas seorang remaja kerana membunuh rakan sekolah dengan kapak dalam jenayah yang mengejutkan negara tersebut pada 2021.

  Pembunuhan di sebuah sekolah menengah negeri merupakan kejadian yang jarang berlaku di negara yang terkenal dengan pendekatan tegas terhadap undang-undang dan ketenteraman, termasuk hukuman sebat dan hukuman mati, serta mempunyai kadar jenayah yang paling rendah di dunia.

  Tertuduh yang ketika itu merupakan pelajar berusia 16 tahun dan tidak boleh dikenal pasti, menggunakan kapak untuk membunuh seorang pelajar Sekolah Tinggi River Valley berusia 13 tahun.

  Dia mengaku bersalah atas perbuatan homisid tetapi bukan pembunuhan dan dijatuhi hukuman penjara 16 tahun, menurut keputusan mahkamah.

  Pelaku mengalami kemurungan pada masa itu, kata Hakim Mahkamah Tinggi, Hoo Sheau Peng, sekali gus menyumbang kepada pertuduhan homisid dan bukannya pembunuhan.

  Dia melakukan pembunuhan yang ‘dirancang dengan teliti’ sebagai sebahagian daripada rancangannya untuk ‘dibunuh oleh polis’, berniat untuk membunuh lebih daripada seorang supaya polis tidak mempunyai pilihan selain menembaknya mati, kata Hoo.

  “Ini adalah pembunuhan yang kejam, menakutkan dan tidak dapat difahami secara rawak.

  Ia telah menyebabkan keresahan yang tinggi daripada orang ramai,” katanya.

  Ibu bapa mangsa menyatakan dalam jawapan kepada surat permohonan maaf daripada ibu bapa pembunuh bahawa mereka telah memaafkannya. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...