Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Cadang pilihan raya pemilihan pengawas sekolah menengah

  LABUAN, 23 OKT – Cadangan memperkenalkan proses pemilihan dalaman bagi pelantikan pengawas di peringkat sekolah menengah merupakan langkah positif yang boleh meningkatkan kesedaran mengenai amalan demokrasi, menurut seorang ahli akademik.

  Pensyarah Kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof Dr Romzi Ationg berkata inisiatif itu tepat pada masanya dan boleh dimanfaatkan dalam mempersiapkan pelajar sekolah menengah untuk menyertai pilihan raya umum. Beliau berkata pemilihan pengawas sekolah akan membolehkan pelajar memahami proses pengundian dan kerja sistem demokrasi di negara ini.

  “Inisiatif ini dianggap tepat pada masanya dan penting untuk membentuk kesedaran politik pelajar muda,” katanya kepada Bernama hari ini.

  Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota meminta penjelasan di Dewan Rakyat sama ada Kementerian Pendidikan menyokong cadangan mengadakan pilihan raya dalaman untuk pemilihan pengawas sekolah.

  Dalam jawapannya, Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying menyifatkan cadangan itu sebagai langkah penting ke arah meningkatkan literasi pendidikan politik, sejajar dengan pelaksanaan Undi 18. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...