Thursday, May 30, 2024
26.4 C
Brunei

  -

  China didakwa tubuh dua ‘balai polis’ di Jerman

  BERLIN, 9 DIS – China telah menubuhkan sekurang-kurangnya dua ‘balai polis’ di Jerman, menurut pihak berkuasa, sekali gus mencetuskan kebimbangan baharu mengenai pusat luar negara yang dikatakan oleh pengkritik digunakan untuk menyasarkan penentang.

  Penubuhan di Jerman tidak mempunyai pejabat tetap dan diselia oleh individu dalam kalangan komuniti China, menurut kementerian dalam negeri.

  ”Pihak berkuasa China tidak mempunyai kuasa eksekutif di wilayah Jerman,” kata kementerian semalam, dalam respons terhadap soalan daripada penggubal undang-undang.

  ”Kerajaan Jerman telah menghubungi kedutaan China mengenai isu ini.”

  Pada awal tahun ini, Pembela Perlindungan NGO berpangkalan di Sepanyol berkata China telah mendirikan 54 balai polis luar negara di seluruh dunia, yang ada kalanya digunakan untuk menyasarkan pengkritik Parti Komunis China.

  Penggubal undang-undang Jerman, Joana Cotar, dengan permintaannya membawa kepada maklumat yang didedahkan, berkata ia adalah satu ‘skandal’ di mana kerajaan hanya mendedahkan butir-butir apabila diminta dan ‘menerima’ kewujudan stesen berkenaan.

  ”Jika mereka bertindak mengikut undang-undang, maka struktur berkenaan patut dirobohkan dengan serta-merta,” kata Cotar.

  China menafi menjalankan operasi pengawasan di negara asing, berkata ‘stesen perkhidmatan’ luar negaranya adalah membantu warga China memperbaharui lesen memandu mereka. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China jadi tuan rumah kepada pemimpin-pemimpin Arab

  BEIJING, 30 MEI - Presiden China Xi Jinping menggesa persidangan damai antarabangsa yang tertumpu kepada perang Israel-Hamas dan menjanjikan lebih banyak bantuan kemanusiaan ketika...