Friday, February 3, 2023
22.5 C
Brunei

-

China didakwa tubuh dua ‘balai polis’ di Jerman

BERLIN, 9 DIS – China telah menubuhkan sekurang-kurangnya dua ‘balai polis’ di Jerman, menurut pihak berkuasa, sekali gus mencetuskan kebimbangan baharu mengenai pusat luar negara yang dikatakan oleh pengkritik digunakan untuk menyasarkan penentang.

Penubuhan di Jerman tidak mempunyai pejabat tetap dan diselia oleh individu dalam kalangan komuniti China, menurut kementerian dalam negeri.

”Pihak berkuasa China tidak mempunyai kuasa eksekutif di wilayah Jerman,” kata kementerian semalam, dalam respons terhadap soalan daripada penggubal undang-undang.

”Kerajaan Jerman telah menghubungi kedutaan China mengenai isu ini.”

Pada awal tahun ini, Pembela Perlindungan NGO berpangkalan di Sepanyol berkata China telah mendirikan 54 balai polis luar negara di seluruh dunia, yang ada kalanya digunakan untuk menyasarkan pengkritik Parti Komunis China.

Penggubal undang-undang Jerman, Joana Cotar, dengan permintaannya membawa kepada maklumat yang didedahkan, berkata ia adalah satu ‘skandal’ di mana kerajaan hanya mendedahkan butir-butir apabila diminta dan ‘menerima’ kewujudan stesen berkenaan.

”Jika mereka bertindak mengikut undang-undang, maka struktur berkenaan patut dirobohkan dengan serta-merta,” kata Cotar.

China menafi menjalankan operasi pengawasan di negara asing, berkata ‘stesen perkhidmatan’ luar negaranya adalah membantu warga China memperbaharui lesen memandu mereka. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -