Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  China, Jepun mesti ‘kendalikan perbezaan dengan betul’, Xi beritahu Kishida

  BEIJING, 17 NOV – China dan Jepun mesti ‘menguruskan dengan betul’ perbezaan mereka, kata Presiden China, Xi Jinping kepada Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida semasa mesyuarat di California, lapor media kerajaan pada hari ini.

  Beijing dan Tokyo mesti “mengikut trend zaman, fokus pada kepentingan bersama, menangani perbezaan dengan betul,” kata Xi kepada Kishida di San Francisco, menurut penyiar CCTV negeri.

  Pemimpin China itu berkata kedua-dua negara mesti “membuat komitmen untuk membina hubungan China-Jepun yang memenuhi keperluan era baharu”.

  “Kewujudan bersama secara aman, persahabatan generasi, kerjasama yang saling menguntungkan, dan pembangunan bersama adalah hala tuju yang betul dalam kepentingan asas rakyat China dan Jepun,” kata Xi.

  Sejak menjalinkan hubungan, Xi berkata bahawa “hubungan antara kedua-dua negara, walaupun dalam keadaan ribut, telah mengekalkan momentum pembangunan, membawa manfaat kepada rakyat kedua-dua negara”.

  Mereka “juga memainkan peranan positif dalam mempromosikan keamanan, pembangunan dan kemakmuran di rantau ini”, tambahnya. – AFP

  Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida (kiri) dan Presiden China, Xi Jinping (kanan) berjabat tangan sebelum perbincangan dua hala mereka di San Francisco, California, pada 16 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...