Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  China kecewa AS guna veto halang Palestin anggotai PBB

  BEIJING, 19 APRIL – Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC) gagal meluluskan draf resolusi untuk menerima Palestin sebagai anggota rasmi Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) berikutan Amerika Syarikat (AS) menggunakan kuasa veto kelmarin.

  Wakil Tetap China ke PBB, Fu Cong menyebut 18 April sebagai ‘hari yang menyedihkan’, “kerana kuasa veto AS, permohonan Palestin untuk menjadi anggota rasmi PBB ditolak. Impian rakyat Palestin selama berpuluh tahun, hancur. China berasa amat kecewa atas keputusan AS.”

  Beliau menyatakan bahawa negara berkaitan tidak menyokong Palestin menjadi anggota rasmi PBB dengan alasan Palestin tidak mempunyai keupayaan untuk mentadbir negara. China tidak bersetuju dengan tanggapan tersebut.

  Mengulas lanjut, Fu Cong berkata situasi di Palestin mengalami banyak perubahan dalam 13 tahun lalu, yang paling besarnya adalah pusat penempatan Yahudi di Tebing Barat semakin diperluas, menjadikan ruang hidup rakyat Palestin sebagai sebuah negara semakin terhimpit, hingga asas ‘penyelesaian dua negara’ terjejas.

  Beliau mendakwa bahawa ada negara tertentu membiarkan tindakan tersebut, tetapi pada masa ini mempersoalkan ketidakmampuan Palestin untuk mentadbir negara. Ini sama sekali ‘logik gengster’.

  Gambar Freepik

  Fu menekankan bahawa penubuhan negara yang merdeka adalah hak rakyat Palestin yang tidak boleh dirampas, ia juga tidak boleh dipersoalkan atau diperdagangkan.

  “Memandangkan Israel semakin jelas menolak ‘penyelesaian dua negara’, PBB menerima Palestin sebagai negara anggotanya dapat membantu Palestin menikmati status yang sama rata dengan Israel, selain membantu menyediakan syarat untuk memulihkan rundingan Palestin-Israel.

  “Semua negara yang menyokong ‘penyelesaian dua negara’ tidak seharusnya menentang keanggotaan rasmi Palestin dalam PBB,” kata Fu.

  Beliau percaya pada suatu hari nanti negara Palestin dapat menikmati hak yang sama rata dengan semua negara anggota lain dalam PBB. Palestin dan Israel sebagai negara jiran dapat wujud bersama secara damai dan rakyat Palestin pula dapat hidup aman sentosa.

  “China akan terus berusaha gigih dan memainkan peranan yang membina supaya matlamat tersebut dapat menjadi kenyataan seawal mungkin,” kata Fu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...