Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  China mahu bincang pertikaian maritim secara baik

  QINGDAO, 22 APRIL – Seorang pegawai kanan pertahanan China berkata bahawa Beijing berusaha untuk menyelesaikan pertikaian maritim melalui ‘perundingan mesra’, bercakap semasa pembukaan rasmi forum tentera laut yang turut dihadiri oleh pegawai tinggi dari Amerika Syarikat (AS) dan Rusia hari ini.

  Wakil tentera laut dari 29 negara termasuk Jepun, Korea Selatan, Vietnam, India dan Australia dijangka menghadiri Simposium Tentera Laut Pasifik Barat selama empat hari di Qingdao, di pantai timur China.

  Mereka akan membincangkan keamanan dan keselamatan maritim, tadbir urus maritim global dan undang-undang antarabangsa yang berkaitan, menurut Xinhua.

  Bercakap pada majlis perasmian, Zhang Youxia, Naib Pengerusi Suruhanjaya Ketenteraan Pusat Parti Komunis yang memerintah, menyeru pihak-pihak ‘bekerjasama untuk mewujudkan keamanan dan ketenteraman’.

  “China sentiasa komited untuk menyelesaikan pertikaian maritim melalui perundingan mesra secara langsung dengan negara yang berpihak kepada mereka,” kata Zhang.

  “Tetapi kami tidak akan membenarkan penyalahgunaan sewenang-wenang atau menerima penyelewengan dan putar belit undang-undang antarabangsa,” katanya sambil memberi amaran keras.

  “Kami akan menegakkan hak kami secara sah sebagai tindak balas terhadap pelanggaran yang disengajakan dan tegas dalam mengambil tindakan balas yang munasabah kepada provokasi tidak berasas,” kata Zhang.

  Washington dan ibu negara lain telah menegur China atas tingkah laku tegasnya mengenai Taiwan, yang dituntut oleh Beijing dan kerap mengesan sejumlah besar kapal dan pesawat China yang ditempatkan di sekitar wilayah itu.

  Beijing juga telah berulang kali berdepan konfrontasi dengan sekutu Amerika Syarikat, Filipina di sekitar terumbu yang dipertikaikan di Laut China Selatan, di mana ia adalah kawasan yang dituntut China hampir keseluruhannya walaupun mahkamah antarabangsa memutuskan bahawa tuntutan itu tidak sah. – AFP

  Zhang Youxia memberi tabik hormat sebelum berucap di Simposium Tentera Laut Pasifik Barat di Qingdao, China pada 22 April 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...