Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Google diarah tetapkan had carian iklan yang jejaskan Yahoo Jepun

  TOKYO, 22 APRIL – Badan pemerhati anti persaingan Jepun hari ini berkata syarikat carian Amerika Syarikat (AS), Google mesti menetapkan sekatan carian pengiklanannya yang menjejaskan Yahoo di Jepun.

  Suruhanjaya Perdagangan Keadilan Jepun berkata dalam satu kenyataan bahawa kajian terbaharunya tentang Google menunjukkan ia menjejaskan persaingan yang adil dalam pasaran pengiklanan.

  Google berkata dalam satu kenyataan melalui e-mel bahawa ia telah bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan suruhanjaya itu dan menekankan suruhanjaya itu tidak mendapati Google melanggar undang-undang anti-monopoli secara langsung.

  Ia berjanji untuk melaksanakan arahan suruhanjaya untuk menawarkan fungsi carian ‘berharga’ kepada pengguna dan pengiklan Jepun.

  Yahoo telah bergabung dengan platform media sosial Jepun Line dan Line Yahoo enggan memberikan ulasan.

  Logo Google di pameran Vivatech di Paris, pada 15 Jun 2023. – AP

  Perbuatan yang diragukan oleh Google bermula kira-kira satu dekad yang lalu dan berlanjutan selama lebih dari tujuh tahun, menurut suruhanjaya tersebut.

  Google akan dikaji untuk tiga tahun akan datang, bagi memastikan ia melakukan perubahan yang diperlukan, kata suruhanjaya itu. Tiada denda serta-merta atau penalti lain untuk Google, yang kekal popular di kalangan orang Jepun.

  Langkah suruhanjaya itu membuat satu lagi kemunduran untuk Google di Jepun. Minggu lalu, doktor Jepun memfailkan saman sivil terhadap syarikat itu, menuntut ganti rugi atas apa yang mereka dakwa sebagai komen yang menghina dan palsu.

  Saman Mahkamah Daerah Tokyo menuntut 1.4 juta yen (AS$9,400) sebagai ganti rugi untuk 63 profesional perubatan, untuk ulasan yang disiarkan di Peta Google.

  Google berkata sebagai tindak balas bahawa ia berfungsi 24 jam sehari untuk mengurangkan maklumat yang mengelirukan atau palsu pada platformnya, menggabungkan sumber manusia dan teknologi ‘untuk memadam ulasan palsu’. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...