Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Cucul, lampu nostalgia warisan Brunei

  Oleh Fadley Faisal – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 APRIL – Dalam seruan nostalgia untuk menghidupkan semula adat yang dilupakan, seorang warga emas telah mencetuskan perbincangan tentang kepentingan ‘cucul’ atau lampu berwarna dalam budaya Brunei dan Melayu.

  Berdasarkan pengetahuannya yang luas tentang amalan tradisional, Hajah Damit binti Besar menerangkan tentang nilai praktikal dan simbolik cucul semasa perayaan Hari Raya.

  Sejak turun temurun, cucul bukan sekadar elemen hiasan yang menghiasi rumah ketika musim perayaan. Ia merupakan penunjuk yang halus namun kuat tentang kesediaan sesebuah rumah untuk mengalu-alukan tetamu.

  Seingat Hajah Damit, ada satu ketika cucul yang dihidupkan memberi isyarat kepada jiran dan rakan-rakan bahawa mereka dijemput untuk melawat, mengambil bahagian dalam perayaan, dan berkongsi kemeriahan berhimpun.

  Keindahan tradisi budaya itu terletak pada kesederhanaan dan fungsinya. Tidak seperti kaedah komunikasi moden, cucul memberikan isyarat visual yang mengatasi halangan bahasa dan menyampaikan mesej universal tentang layanan dan semangat kemasyarakatan. Ia merupakan jemputan senyap yang memupuk hubungan sosial dan mengukuhkan ikatan sesama jiran dan keluarga besar.

  Budaya cucul bukan sekadar menggantung lampu berwarna-warni, ia adalah mengenai menghidupkan semula warisan bersama. – GAMBAR OLEH FADLEY FAISAL
  Tradisi cucul adalah demi memupuk semangat kekitaan dan perpaduan dalam masyarakat. – GAMBAR OLEH FADLEY FAISAL
  Namun, dengan peredaran zaman dan kemunculan teknologi, tradisi cucul beransur-ansur pudar. – GAMBAR OLEH FADLEY FAISAL
  Kebangkitan budaya cucul bukan sekadar perjalanan nostalgia, ia adalah visi untuk masyarakat yang lebih bersemangat dan terhubung. – Bernama

  Namun, dengan peredaran zaman dan kemunculan teknologi, tradisi cucul beransur-ansur pudar. Pembandaran, perubahan gaya hidup dan daya tarikan komunikasi digital menyebabkan ramai yang mengabaikan nilai adat resam yang dihormati itu.

  Namun, seperti yang dihujahkan oleh Hajah Damit, terdapat nilai yang sangat besar dalam menghidupkan semula tradisi tersebut, bukan hanya untuk nostalgia tetapi untuk faedah praktikalnya dalam memupuk semangat kekitaan dan perpaduan dalam masyarakat.

  Ketika perbincangan mengenai pemeliharaan budaya mendapat momentum, advokasi Hajah Damit untuk mengembalikan budaya cucul mungkin menarik perhatian ramai rakyat Brunei.

  Platform media sosial boleh digunakan untuk membangkitkan perbualan tentang menghidupkan semula tradisi bermakna berkenaan, dengan berkongsi kenangan indah pada zaman kanak-kanak mereka dengan cucul dan menyatakan keinginan untuk menyepadukan semula ke dalam perayaan mereka, katanya lagi.

  Ideanya untuk menghidupkan semula budaya cucul itu bukan sekadar menggantung lampu berwarna-warni, ia adalah mengenai menghidupkan semula warisan bersama dan menghayati nilai kemesraan, layanan mesra dan keterangkuman.

  Dalam dunia yang sering terasa semakin terputus hubungan, gerak isyarat ekspresi budaya yang ringkas namun mendalam itu boleh menjadi sauh yang meletakkan kita di akar umbi dan mengingatkan kita tentang kepentingan hubungan manusia.

  Bagi Hajah Damit, kebangkitan budaya cucul bukan sekadar perjalanan nostalgia, ia adalah visi untuk masyarakat yang lebih bersemangat dan terhubung.

  Beliau percaya bahawa dengan menerima dan meraikan nuansa budaya itu, rakyat Brunei boleh membina jambatan merentas generasi, memupuk penghargaan yang lebih mendalam terhadap warisan mereka, dan mencipta kenangan abadi yang berakar umbi dalam tradisi bersama.

  Sambil kita menikmati perayaan ini, marilah kita melangkah ke belakang dan renungkan tradisi yang tidak dinyatakan itu yang mungkin memberi manfaat dalam tradisi menghormati orang Brunei dengan pemandangan pelita cucul yang menghiasi rumah sekali lagi memenuhi jalanan dengan penuh harapan dan kegembiraan.

  Ia adalah bukti semangat ketahanan budaya yang berkekalan dan kuasa usaha kolektif untuk memelihara dan mempromosikan permaidani yang kaya dengan identiti Brunei.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...