Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Daihatsu umum presiden baharu

  TOKYO, 13 FEB – Pengeluar kereta Jepun, Daihatsu hari ini menamakan seorang veteran di syarikat induknya, Toyota untuk menggantikan presidennya dalam usaha memulihkan keadaan akibat skandal penipuan dalam ujian keselamatan kenderaan.

  Masalah di Daihatsu Motor Co timbul selepas pemberi maklumat melaporkan penipuan itu. Semakan pihak ketiga mendapati pelanggaran, seperti menjalankan ujian hanya pada satu sisi kereta apabila kedua-dua sisi sepatutnya diuji, yang telah berterusan selama beberapa dekad.

  Pelantikan presiden baharu, naib presiden eksekutif dan pengarah menunjukkan keazaman Toyota untuk memainkan peranan utama dalam pembaharuan di anak syarikatnya yang dimiliki sepenuhnya.

  Masahiro Inoue, kini menyelia perniagaan Toyota di Amerika Selatan, akan menjadi Presiden Daihatsu berkuat kuasa pada Mac, kata Ketua Eksekutif Toyota, Koji Sato kepada pemberita di Tokyo.

  Inoue menggantikan Soichiro Okudaira, yang meletak jawatan.

  Okudaira juga telah dihantar oleh Toyota. Pengerusi Daihatsu, Sunao Matsubayashi, juga meletak jawatan, manakala dua pengarah lain meninggalkan lembaga pengarah tetapi mengekalkan jawatan mereka di syarikat itu.

  Masanori Kuwata, kini di Lexus International Co, jenama mewah Toyota Motor Corp, menjadi Naib Presiden Eksekutif Daihatsu, di bawah perubahan yang diumumkan hari ini. Keiko Yanagi, timbalan ketua pegawai Toyota, dinamakan sebagai pengarah di Daihatsu.

  Inoue meminta maaf kepada pelanggan, pembekal dan pengedar Daihatsu, berkata dia tahu bagaimana untuk menjadi seorang pendengar yang baik untuk mendapatkan kepercayaan orang ramai kerana pengalamannya di luar negara selama berdekad.

  “Kami akan menyatukan hati kami dan menyasarkan untuk permulaan baharu,” kata Inoue. – AP

  Okudaira ketika bergambar di sebelah kereta ‘Tanto’ baharu di Tokyo, pada 9 Julai 2019. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...