Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Depoh simpanan minyak Rusia terbakar akibat serangan dron

  RUSIA, 19 JAN – Dron Ukraine menyerang sebuah depoh simpanan minyak di barat Rusia hari ini, menyebabkan kebakaran besar, kata pegawai, ketika tentera Kyiv nampaknya melanjutkan serangan mereka ke atas kawasan Rusia menjelang ulang tahun dua tahun perang.

  Empat tangki minyak dengan jumlah kapasiti 6,000 meter padu terbakar selepas dron itu sampai ke Klintsy, sebuah bandar dengan kira-kira 70,000 orang yang terletak kira-kira 60 kilometer dari sempadan Ukraine, menurut gabenor tempatan dan agensi berita negeri Tass.

  Serangan itu nampaknya yang terbaharu dalam usaha Ukraine untuk menakut-nakutkan rakyat Rusia dan mematahkan dakwaan Presiden Vladimir Putin yang mengatakan kehidupan di Rusia diharungi seperti biasa sebelum pilihan raya presiden pada 17 Mac.

  Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky telah berikrar untuk mencapai lebih banyak sasaran di dalam kawasan sempadan Rusia tahun ini. Pertahanan udara Rusia tertumpu di wilayah yang diduduki di Ukraine, kata pegawai Kyiv, menjadikan sasaran yang lebih jauh di Rusia lebih terdedah apabila tentera Ukraine menggunakan dron jarak jauh.

  Bandar Rusia, Belgorod, juga berhampiran sempadan Ukraine, membatalkan perayaan tradisional Epiphany Ortodoks hari ini disebabkan ancaman serangan dron Ukraine. Ia adalah kali pertama acara awam besar telah dibatalkan di Rusia kerana ancaman dron.

  Media nasional Ukraine, memetik seorang pegawai dalam Perkhidmatan Perisikan Ukraine, berkata dron Ukraine hari ini juga menyerang kilang serbuk letupan di Tambov, kira-kira 600 kilometer di selatan Moscow. – AP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...