Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Dua bekas tahanan Guantanamo pulang ke Afghanistan

  KABUL, 12 FEB – Dua bekas banduan yang ditahan di pusat tahanan Amerika Syarikat (AS) di Teluk Guantanamo sehingga 2017, pulang ke Afghanistan hari ini, setelah lebih 20 tahun mereka ditahan, kata salah seorang saudara lelaki itu.

  Abdul Karim dan Abdul Zahir mendarat di Kabul hari ini dari Oman, di mana mereka telah dipindahkan pada 2017 dan ditahan di bawah tahanan rumah, kata anak lelaki Zahir, Mohammad Osman dan kakitangan lapangan terbang.

  “Dengan rahmat Tuhan dan usaha para pemimpin Emiriah Islam, beliau telah kembali ke negara ini,” kata Osman, merujuk kepada pihak berkuasa Taliban Afghanistan.

  Pihak berkuasa AS menghadapi tuduhan penyeksaan dan penderaan terhadap banduan di kemudahan Teluk Guantanamo, di mana ramai yang ditahan tanpa tuduhan atau kuasa undang-undang untuk mencabar penahanan mereka.

  Kebanyakan banduan penjara tentera telah dibebaskan selama bertahun-tahun, termasuk pemimpin kanan Taliban.

  “Saya sangat gembira. Apabila saya bangun pada waktu pagi, saya rasa seperti hari raya untuk saya,” kata Osman.

  Mereka yang pulang dibawa ke kawasan VIP yang jauh dari media jemputan dan kesesakan penyokong, beberapa jambangan bunga juga telah disediakan untuk menyambut ketibaan mereka.

  Zahir tiba di penjara kontroversi itu pada 2002, tahun ia dibuka di Cuba selepas serangan 11 September 2001 ke atas AS, menurut jurucakap Kementerian Dalam Negeri Afghanistan, Abdul Mateen, dan dokumen AS. – AFP

  Lelaki Afghanistan berdiri di sebelah papan iklan menyambut dua bekas banduan yang ditahan di pusat tahanan AS di Teluk Guantanamo, sebelum ketibaan mereka di lapangan terbang Kabul pada 12 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...