Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Dua negara tingkat kerjasama ekonomi

  BANGKOK, 17 APRIL – Thailand dan New Zealand hari ini berikrar untuk meningkatkan kerjasama ekonomi dengan matlamat untuk menggandakan perdagangan dua hala menjelang 2045, ketika pemimpin New Zealand itu melawat Thailand buat kali pertama dalam 11 tahun.

  Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon tiba di Bangkok kelmarin dan bertemu dengan rakan sejawatnya dari Thailand, Srettha Thavisin di Rumah Kerajaan hari ini. Mereka membincangkan isu perdagangan, pendidikan, pelaburan, pengaturan visa, pelancongan, jenayah rentas negara dan keselamatan siber.

  “Kami telah bersetuju untuk meningkatkan hubungan Thailand-New Zealand kepada perkongsian strategik pada 2026 atau lebih awal, yang akan menandakan ulang tahun ke-70 hubungan diplomatik kami. Ini akan mewujudkan momentum bagi kita untuk mengembangkan dan memperdalam kerjasama dalam semua dimensi,” kata Srettha semasa sidang akhbar bersama selepas pertemuan itu.

  Luxon berkata bahawa perdagangan antara kedua-dua negara telah meningkat tiga kali ganda sejak perjanjian perdagangan bebas ditandatangani 20 tahun lalu.

  “Tetapi hari ini kami komited untuk mencari peluang lebih lanjut untuk mengembangkan kerjasama ekonomi kami dan mencari peluang baharu. Hari ini kami mengumumkan matlamat yang berani untuk menggandakan perdagangan dua hala kami menjelang 2045,” katanya.

  Delegasi perniagaan dari kedua-dua negara juga mengadakan mesyuarat di Rumah Kerajaan, yang bertujuan untuk meluaskan hubungan ekonomi dua hala dengan cepat. – AP

  Luxon dan Srettha, mendengar lagu kebangsaan semasa di Rumah Kerajaan di Bangkok, Thailand kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...