Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Dua suspek pecah rumah, curi kena hukum

  Oleh Fadley Faisal –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 MEI – Dua lelaki hari ini telah dijatuhi hukuman penjara berserta sebatan kerana melakukan beberapa siri kesalahan pecah rumah dan curi.

  Muhammad Aiman bin Morni, 26, telah dijatuhi hukuman tiga tahun penjara berserta dua sebatan manakala itu, Mohd Saiful Rizal bin Bujang, 36, menerima enam tahun penjara dengan empat sebatan.

  Hakim Pengiran Masni Pengiran Haji Bahar mengambil kira kesalahan-kesalahan dan sabitan-sabitan terdahulu kedua-dua defendan berkenaan ketika menjatuhkan hukuman.

  Pendakwa raya Radin Wafri Radin Sufri dan Kamal Ariffin Ismail mendedahkan bahawa pertuduhan pertama terhadap Mohd Saiful Rizal bertarikh pada petang 2 Mei lalu.

  Defendan bersama dua rakan sejenayah bersubahat memecah masuk sebuah kediaman di Jalan Singa Menteri di Kuala Belait. Kumpulan berkenaan melaksanakan rancangan mereka dengan memasuki rumah melalui tingkap, mencuri pelbagai barangan, dan melarikan diri dari tempat kejadian bersama barangan curi.

  Gambar Envato

  Perbuatan jenayah berkenaan dilaporkan oleh pemilik rumah, membawa kepada siasatan menyeluruh pihak polis dan penahanan.

  Pertuduhan tambahan melibatkan kedua-dua defendan dan seorang lagi individu yang dikenal pasti sebagai individu A, menyatakan bahawa pada malam 3 Mei, kumpulan berkenaan sekali lagi merancang untuk melakukan pecah rumah dan curi di kediaman yang sama.

  Walaupun percubaan awal mereka digagalkan kerana kebimbangan yang dibangkitkan oleh individu A, kedua-dua defendan tetap bertegas dan berjaya melaksanakan rancangan mereka lewat malam itu.

  Mereka secara tidak sah memasuki rumah berkenaan, merompak banyak barang, dan melarikan diri dengan keuntungan yang diperoleh secara haram.

  Kejadian pecah masuk itu terbongkar pada keesokan harinya, menyebabkan satu lagi laporan polis dan siasatan seterusnya.

  Di sebalik usaha pihak polis, tidak semua barang curi ditemui. Barangan seperti minuman dan syiling yang dicuri masih tidak diketahui. Kedua-dua defendan dilaporkan mengakui peranan mereka dalam kegiatan jenayah tersebut semasa siasatan polis.

  Kedua-dua defendan mempunyai rekod jenayah yang sama. Sabitan-sabitan lampau mereka termasuk kesalahan yang berkaitan dengan kecurian, pecah rumah, dan menerima harta curi. Sabitan-sabitan berkenaan telah mengakibatkan hukuman penjara dan sebatan yang berbeza-beza.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...