Wednesday, April 17, 2024
30.9 C
Brunei

  -

  Duta Perancis adakan rundingan Timur Tengah

  BEIJING, 24 NOV – Duta tertinggi Perancis, Catherine Colonna, bertemu Perdana Menteri China, Li Qiang dan Menteri Luar, Wang Yi di Beijing hari ini, sebagai sebahagian daripada lawatan singkat yang tertumpu pada peperangan Israel dan Hamas.

  Colonna ke Beijing pada hari sama ketika gencatan senjata antara Israel dan Hamas berkuat kuasa. Kumpulan tentera itu bersedia membebaskan kumpulan pertama seramai 13 tebusan hari ini dan sejumlah 50 orang dalam tempoh empat hari.

  “Bagi kami, semua tebusan mesti dibebaskan. Semua dan bukan hanya 50,” kata Colonna semasa taklimat bersama wartawan Perancis.

  Kira-kira 240 orang telah diculik semasa serangan rentas sempadan Hamas ke atas Israel bulan lalu.

  Paris berkata konflik di Timur Tengah akan menjadi agenda utama untuk Colonna dan rakan sejawatannya dari China.

  “China adalah negara yang semakin meningkat di rantau ini” kerana ‘hubungan kuatnya’ dengan Iran, kata sumber diplomatik Perancis minggu ini.

  “Perkara pertama yang kami harapkan daripada China dalam konflik ini adalah untuk menyertai usaha kami memastikan kami mengelakkan sebarang peningkatan serantau,” tambah mereka.

  Beijing tahun ini berusaha untuk memainkan peranan lebih besar di Timur Tengah, memudahkan hubungan bersejarah antara Arab Saudi dan Iran serta menghantar utusan ke rantau itu untuk mendesak gencatan senjata dalam konflik tersebut.

  Semasa Li Qiang di Dewan Besar Rakyat Beijing, Colonna berkata China dan Perancis berkongsi ‘tanggungjawab global’ sebagai anggota tetap Majlis Keselamatan. – AFP

  Li Qiang dan Catherine Colonna mengadakan rundingan di Dewan Besar Rakyat di Beijing kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran beri amaran tindak balas Israel

  TEHRAN, 16 APRIL - Presiden Ebrahim Raisi telah memberi amaran kepada Israel bahawa ia akan menghadapi ‘tindak balas yang lebih teruk’ jika ia bertindak...