Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Wabak difteria merebak di Afrika

  ABUJA, 24 NOV – Pihak berkuasa di beberapa buah negara Afrika Barat sedang berusaha mengawal penularan wabak difteria terbesar di kawasan mereka, termasuk di Nigeria di mana seorang pegawai kesihatan tertinggi mengumumkan kelmarin bahawa jutaan penduduk sedang divaksinasi untuk menguatkan sistem imunisasi bagi mencegah penyakit itu.

  Kira-kira 573 orang daripada 11, 640 yang disahkan menghidap penyakit itu di Nigeria telah meninggal dunia sejak wabak tersebut bermula pada Disember 2022, walaupun pihak berkuasa menganggarkan bilangan kematian — kini menurun kerana usaha rawatan — boleh jauh lebih tinggi di negeri-negeri yang tidak dapat mengesan banyak kes.

  Di Niger, 37 orang telah meninggal daripada 865 kes sehingga Oktober, manakala Guinea melaporkan 58 kematian daripada 497 sejak bermulanya wabak pada Jun.

  “Dalam sejarah yang saya ketahui, ini merupakan wabak terbesar yang pernah kita alami,” kata Ifedayo Adetifa, ketua Pusat Kawalan Penyakit Nigeria, kepada The Associated Press.

  Jangkitan bakteria yang sangat berjangkit ini dilaporkan di 20 daripada 36 buah negeri di Nigeria setakat ini.

  Menurut pertubuhan perubatan Perancis, Doktor Tanpa Sempadan atau MSF, punca utama kadar jangkitan tinggi di kawasan itu menjadi sejarah besar bagi peningkatan vaksinasi.

  Di Nigeria, hanya 42 peratus kanak-kanak di bawah 15 tahun yang dilindungi sepenuhnya daripada difteria, menurut kajian kerajaan, manakala Guinea mempunyai kadar imunisasi 47 peratus — kedua-duanya jauh di bawah kadar 80–85 peratus yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk mengekalkan perlindungan masyarakat.

  Jumlah vaksin difteria yang tidak mencukupi di peringkat global memburukkan lagi nasib negara-negara yang terjejas dengan peningkatan permintaan untuk menangani wabak, kata MSF. – AP

  Dalam gambar yang disediakan oleh MSF, Dr. Aminu, kiri, sedang membuat pemeriksaan rutin terhadap pesakit di pusat rawatan difteria di Hospital Pakar Murtala Muhammad di Kano, Nigeria, pada 21 Ogos 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...