Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Ekspedisi perkhemahan tidak dapat dilupakan

  TERENGGANU – Mencari percutian sekolah yang tidak dapat dilupakan, sebuah keluarga dari Kemaman, Terengganu, memulakan perjalanan ‘perkhemahan maraton’ yang lasak.

  Dalam tempoh 10 hari bulan lepas, mereka menjelajah merentasi 1,500 kilometer dan berkhemah di empat tapak berbeza di Kedah, Cameron Highlands dan Perak.

  Penganjuran logistik yang teliti, peruntukan dan pengurusan keseluruhan ekspedisi mereka menggambarkan kajian kes yang menarik untuk rakan pengembara.

  Seorang perunding kewangan, Eymma Amin, 35; dan suaminya seorang juruteknik Petronas, Rahim Awang, 44, bersama empat orang anak mereka iaitu anak lelaki berusia 14 dan tiga tahun, serta anak perempuan berusia 12 dan sembilan tahun telah memulakan pengembaraan mereka dengan menggunakan sebuah kenderaan MPV, Toyota Wish.

  Dengan tempat duduk penumpang belakang dihuni oleh ahli yang lebih muda, keluarga tersebut memaksimumkan ruang dengan menggunakan but dan kotak penyimpanan barang di atas kenderaan untuk memuatkan peralatan perkhemahan mereka.

  Pemandangan malam Cameron Highlands yang berkabus dengan khemah keluarga di depan. – ANN/The Star
  Rangka kerja khemah udara ini, yang cukup besar untuk Eymma dan Rahim memuatkan empat katil angin bersaiz queen di dalamnya. – ANN/The Star
  Pemandangan tapak perkhemahan berbatu di puncak bukit di Kedah, tempat Eymma dan Rahim mendirikan khemah mereka di sebelah pondok berbentuk A di sebelah kiri. – ANN/The Star
  Gambar yang ditangkap sendiri semasa mereka berada di tapak perkhemahan. – ANN/The Star

  “Kotak pendingin kelihatan terlalu menyusahkan, jadi saya memilih polistirena sebagai ganti,” jelas Eymma.

  Beberapa hari sebelum memulakan perjalanan, dia merancang makanan mereka dengan teliti yang merangkumi ayam pengedap vakum, udang, ikan dan keperluan lain sebagai bekalan.

  “Saya mengemas bekalan untuk lima hari awal, menyusunnya dengan teliti di samping meletakkan item untuk hari kemudian di bahagian bawah kotak untuk mengekalkan keadaan sejuknya,” tambahnya.

  Menu mereka menawarkan pelbagai hidangan, termasuk udang sambal, ayam goreng atau ikan, cendawan tiram goreng dengan siew pak choy dan asparagus goreng.

  Terdapat juga pencuci mulut yang mencukupi di mana ia merupakan satu keperluan untuk memenuhi keperluan kalori yang meningkat bagi kanak-kanak berkhemah, menurut Eymma.

  Apabila bekalan mereka semakin berkurangan, mereka menambah bekalan mereka yang diperoleh dari pasar mini di bandar-bandar kecil dalam perjalanan.

  Tempat tumpuan penginapan mereka ialah khemah udara kabin bersaiz keluarga yang luas, memuatkan empat buah katil udara bersaiz queen. Dengan berat 36 kilogram, khemah itu memerlukan pengendalian yang teliti untuk mengelakkan bebanan.

  “Mendirikan khemah dan katil dengan pam udara berkuasa bateri adalah cekap, hanya mengambil masa sejam. Bagaimanapun, perobohan tapak perkhemahan memerlukan lebih dua jam untuk mengempiskan dan mengemas semuanya kembali ke dalam kereta,” kata Eymma.

  Sementara itu, tempat memasak pula terdiri daripada dapur perkhemahan tunggal, dibekalkan dengan tong gas standard dan boleh diisi semula di pertengahan perjalanan mereka.

  Peti pertolongan cemas mereka dipenuhi dengan keperluan termasuk parasetamol, sirap batuk, anti-histamin dan ubat-ubatan untuk penyakit biasa, bersama-sama dengan plaster yang mencukupi dan krim antiseptik.

  Mengimbas kembali pengembaraan mereka, Eymma berkata, “Ia adalah pengalaman luar biasa yang mendorong kami keluar dari zon selesa namun memberikan keseronokan yang tidak berkesudahan. Saya harus mengakui, walaupun, khemah kami memerlukan pembersihan apabila kami kembali semula ke rumah!”

  Perjalanan mereka bermula di tapak perkhemahan berbatu di atas bukit di Kedah, diikuti dengan penginapan mewah di tapak perkhemahan di Cameron Highlands yang menampilkan kemudahan moden dan masakan tempatan yang lazat. Tempat percutian desa di Chenderiang, Perak dan tapak perkhemahan di tepi sungai yang indah menandakan perhentian seterusnya, masing-masing menawarkan pengalaman unik dan kenangan yang tidak dapat dilupakan.

  “Saya percaya setiap peminat perkhemahan harus berusaha untuk meneruskan perjalanan mereka selama beberapa malam. Ia benar-benar mengubah khemah awda menjadi rumah yang jauh dari rumah asal,” kata Eymma. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...