Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pejabat pos jadi penghantar makanan?

  PARIS, 12 APRIL – Dengan semakin kurang orang menghantar surat sekarang, pejabat pos Perancis sedang berusaha untuk menukar pejabat pos menjadi perkhidmatan penghantaran makanan, kata ketua perkhidmatan pos, Rabu lalu.

  “Saya fikir penghantaran makanan akan menjadi aktiviti teratas untuk pekerja pos” menjelang 2035, kata ketua La Poste, Philippe Wahl.

  Di kebanyakan pejabat pos kampung, kurang daripada lima pelanggan datang sehari, beritahu Wahl kepada Senat.

  Bagi penghantaran surat dan bungkusan, kadar perniagaan mereka dijangka menurun daripada 70 peratus pada 1990 kepada hanya 15 peratus menjelang akhir 2024. Bagaimanapun, pejabat pos itu menjalankan 10 peratus penghantaran makanan ke seluruh negara.

  Bekerja dengan pusat komuniti, hospital dan penyedia makanan, pemandunya membawa kebanyakan orang tua lebih daripada 15,000 hidangan sehari, kata Wahl.

  Peningkatan ini mampu mengekalkan pekerjaan 6,500 orang posmen dan wanita Perancis ‘walaupun tiada surat lagi,’ tambahnya.

  La Poste telah menghantar 5 juta makanan tahun lepas dan berharap untuk menggandakan angka itu pada 2024, katanya. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...