Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Eksport RCEP meningkat dalam tempoh 10 bulan

  PHNOM PENH, 5 DIS – Kemboja mengeksport produk bernilai AS$6.45 bilion ke negara anggota Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dalam tempoh 10 bulan pertama 2023, meningkat 26.5 peratus daripada tempoh yang sama tahun lepas,  kata laporan Kementerian Perdagangan hari ini.

  Dalam tempoh Januari hingga Oktober tahun ini, lima destinasi eksport utama kerajaan Asia Tenggara di bawah pakatan perdagangan mega serantau ialah Vietnam, China, Jepun, Thailand dan Singapura, kata laporan itu.

  Perjanjian RCEP terdiri daripada 15 negara Asia Pasifik termasuk 10 negara anggota ASEAN; Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam dan lima rakan dagang mereka, iaitu China, Jepun, Selatan Korea, Australia dan New Zealand.

  Setiausaha Negara dan Jurucakap Kementerian Perdagangan Kemboja, Penn Sovicheat berkata RCEP yang berkuat kuasa pada 2022, merupakan pemangkin kepada pertumbuhan eksport jangka panjang negara.

  “Dengan konsesi tarif yang diperuntukkan di bawah perjanjian RCEP, eksport Kemboja kepada anggota RCEP yang lain akan terus melonjak sepanjang tahun ini dan tahun depan, sudah pasti,” katanya kepada Xinhua.

  Pegawai itu berkata RCEP, bersama-sama dengan perjanjian perdagangan bebas dua hala lain dan Inisiatif Jalur dan Laluan China, akan membantu Kemboja mencapai matlamat bercita-cita tinggi untuk menjadi negara berpendapatan sederhana atas menjelang 2030 dan negara berpendapatan tinggi menjelang 2050. – Xinhua

  GAMBAR FREEPIK
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...