Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Enam maut dalam letupan gas

  Enam orang terkorban dan 14 cedera dalam letupan gas yang disebabkan oleh kemalangan kenderaan di ibu negara Mongolia hari ini, kata pihak berkuasa.

  Sebuah kenderaan yang membawa 60 tan gas asli cecair (LNG) bertembung dengan sebuah kereta dan meletup awal pagi tadi, kata Agensi Pengurusan Kecemasan Kebangsaan Mongolia (NEMA) di laman webnya.

  “Menurut keputusan awal, tiga orang maut dalam kebakaran itu,” kata NEMA di laman webnya, sambil menambah tiga anggota bomba turut terbunuh manakala 14 orang telah dihantar untuk rawatan perubatan.

  Sepuluh daripada mereka dibawa untuk rawatan akibat melecur, manakala seorang kanak-kanak dirawat kerana keracunan dan tiga anak damit lain.

  Pasukan penyelamat telah dihantar ke tempat kejadian dan api berjaya dipadamkan, tambahnya.

  Imej yang dikongsi oleh NEMA menunjukkan perkhidmatan kecemasan di lokasi kebakaran, dengan api besar menyambar jalan.

  Gambar-gambar itu menunjukkan kerangka dua kenderaan yang terbakar dan kerosakan meluas di jalan, dengan tingkap yang pecah di sebuah sekolah berdekatan.

  Duta Besar Amerika Syarikat ke Mongolia, Richard Buangan berkata beliau ‘sangat sedih apabila mengetahui tentang kemalangan tragis itu’. – AFP

  Anggota bomba berada di tempat insiden kebakaran di Ulaanbaatar, ibu negara Mongolia pada 24 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...