Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Entiti bekal senjata Korea Utara ke Rusia dikenakan sekatan

  TOKYO, 24 MEI – Jepun dan Korea Selatan hari ini mengumumkan pakej sekatan berasingan yang menyasarkan syarikat, kapal atau individu yang didakwa terlibat dalam membekalkan senjata Korea Utara ke Rusia untuk digunakan di Ukraine, yang melanggar resolusi Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

  Korea Selatan menuduh Pyongyang menghantar ribuan kontena peluru ke Rusia dan pakar berkata ujian Pyongyang baru-baru ini mungkin merupakan senjata untuk digunakan di medan perang di Ukraine.

  Pada Ogos, Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan yang sama ketika ia berkata Rusia menggunakan peluru kehilangan peralatan berat di Ukraine – memaksa Moscow untuk beralih kepada beberapa sekutunya, termasuk Pyongyang, untuk mendapatkan sokongan.

  Jurucakap tertinggi kerajaan Jepun, Yoshimasa Hayashi berkata negara itu ‘mengutuk sekeras-kerasnya’ perjanjian yang didakwa itu.

  “Kami telah bekerjasama dengan sekutu seperti AS untuk membekukan aset 11 kumpulan dan seorang individu yang terlibat dalam bantuan ketenteraan Rusia dan Korea Utara bertujuan untuk menyokong pencerobohan Moscow ke atas Ukraine,” katanya kepada pemberita.

  “Ia melanggar resolusi keselamatan PBB yang secara mutlak melarang pemindahan senjata dan bahan berkaitan dengan Korea Utara,” katanya.

  Akhbar Jepun Asahi melaporkan sembilan daripada kumpulan dan individu itu berada di Rusia manakala dua lagi organisasi, yang berpangkalan di Cyprus, didakwa membantu menghantar senjata dari Korea Utara.

  Korea Selatan juga mengenakan sekatan ke atas dua kapal Rusia dan tujuh warga Korea Utara atas pelbagai aktiviti, termasuk dakwaan berniaga bekalan ketenteraan antara Moscow dan Pyongyang. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...