Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  EU cuba tingkatkan sokongan ketenteraan untuk Ukraine

  BRUSSELS, 28 MEI – Menteri-menteri Pertahanan Kesatuan Eropah (EU) sedang bermesyuarat di Brussels hari ini dalam usaha menolak bantahan Hungary untuk memberikan bantuan ketenteraan bernilai berbilion euro kepada Kyiv, dalam peperangan tahun ketiga sejak pencerobohan besar-besaran Rusia bermula.

  Ia berlaku ketika Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky memeriksa jet F-16 yang akan dihantar oleh Belgium ke negaranya. Beliau sedang mengadakan lawatan dua hari ke Sepanyol, Belgium dan Portugal untuk mendapatkan sokongan lain.

  Dianggarkan 6.5 bilion euro telah disekat kerajaan Hungary yang dipimpin oleh Perdana Menteri Viktor Orban, yang dianggap sebagai sekutu paling kuat Rusia dalam blok 27 negara itu.

  Negara anggota tunggal mempunyai hak kuasa yang luas dan Hungary telah lama menyimpan dana bertujuan untuk meningkatkan usaha pertahanan Ukraine.

  “Kami memerlukan semua keputusan penting ini dan masih terdapat terlalu banyak keputusan yang belum dibuat,” kata Menteri Pertahanan Estonia, Hanno Pevkur, kepada pemberita sebelum mesyuarat itu.

  Zelensky berjaya mendapatkan janji daripada Sepanyol kelmarin untuk mendapatkan peluru berpandu pertahanan udara tambahan bagi membantu memerangi hampir 3,000 bom yang dikatakan dilancarkan oleh Rusia terhadap Ukraine setiap bulan.

  Namun, Ukraine memerlukan tujuh lagi sistem pertahanan udara Patriot buatan Amerika Syarikat untuk menghalang Rusia daripada menyerang grid kuasa dan kawasan awam, serta sasaran ketenteraan, dengan bom yang memusnahkan kawasan yang luas, kata Zelensky.

  Presiden Ukraine dan Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez menandatangani perjanjian keselamatan dua hala yang memperuntukkan 1 bilion euro bantuan ketenteraan kepada Ukraine pada 2024, dan 5 bilion euro menjelang 2027. – AP

  Zelensky bercakap semasa sidang di Istana Moncloa di Madrid, Sepanyol pada 27 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...