Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Evergrande berisiko dibubarkan kerana hutang AS$300 bilion

  HONG KONG, 3 DIS – Mahkamah Hong Kong akan mengadakan perbicaraan pada hari Isnin mengenai rancangan pemaju hartanah China yang bermasalah, Evergrande untuk menstruktur semula hutangnya lebih AS$300 bilion dan menahan dari pembubaran.

  Syarikat itu, pemaju hartanah yang paling banyak berhutang di dunia, menghadapi masalah apabila pengawal selia China membanteras peminjaman yang berlebihan dalam sektor hartanah.

  Bulan lalu, syarikat itu berkata polis China sedang menyiasat pengerusi Evergrande, Hui Ka Yan, untuk jenayah yang disyaki tidak dinyatakan dalam halangan terbaru kepada usaha syarikat untuk menyelesaikan masalah kewangannya.

  Mahkamah Tinggi Hong Kong telah menangguhkan perbicaraan berhubung potensi pembubaran Evergrande beberapa kali. Hakim Linda Chan berkata pada Oktober bahawa perbicaraan pada hari Isnin ini akan menjadi yang terakhir sebelum keputusan diputuskan.

  Evergrande boleh diarahkan untuk membubarkan jika rancangan itu ditolak oleh pemiutangnya.

  Pada bulan September, Evergrande meninggalkan rancangan penstrukturan semula hutang awalnya selepas pihak berkuasa melarangnya daripada mengeluarkan bon dolar baharu, yang merupakan bahagian penting dalam rancangannya.

  Syarikat itu mula-mula memungkiri kewajipan kewangannya pada 2021, lebih setahun selepas Beijing menyekat pemberian pinjaman kepada pemaju hartanah dalam usaha untuk menyejukkan gelembung hartanah.

  Evergrande adalah salah satu pemaju terbesar yang telah gagal membayar hutangnya. Tetapi yang lain termasuk Country Garden, pemaju hartanah terbesar China, juga menghadapi masalah, kesusahan mereka bergelora melalui sistem kewangan di dalam dan di luar China. – AP

  Mahkamah Hong Kong akan mengadakan perbicaraan pada 4 Disember 2023, mengenai rancangan pemaju hartanah China yang bermasalah Evergrande untuk menstruktur semula hutangnya yang lebih AS$300 bilion. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...