Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS – Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana Menteri India, Narendra Modi menjelang pengundian penting negara tahun depan. Keputusan dijangka lewat hari ini.

  Pilihan raya di empat negeri, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh dan Telangana, berlangsung bulan lalu. Pengundian di India biasanya dilakukan secara berperingkat kerana penduduk yang ramai.

  Pengiraan undi di negeri kelima, Mizoram, dijangka esok.

  Keputusan pilihan raya lima negeri dijangka memberi petunjuk mood pengundi menjelang pilihan raya nasional 2024 di mana Modi mengintai penggal ketiga berturut-turut.

  Kongres Kebangsaan India, parti pembangkang utama India, memegang kuasa di Rajasthan dan Chhattisgarh. Parti nasionalis Hindu Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), yang diperintah Madhya Pradesh, dan sekutu serantaunya, Mizo National Front, berkuasa di Mizoram. Telangana diperintah oleh Telangana Rashtra Samithi yang kuat, terkenal kerana menentang BJP di negeri itu.

  Kemas kini langsung di laman web suruhanjaya pilihan raya menunjukkan BJP mendahului di tiga negeri, Rajasthan, Madhya Pradesh dan Chhattisgarh, manakala Kongres semakin maju di Telangana, dalam pengiraan undi awal.

  Modi dan partinya kekal popular di peringkat nasional selepas hampir sedekad berkuasa dan tinjauan mencadangkan beliau dijangka memenangi penggal ketiga. Tetapi pakatan baharu 28 parti pembangkang, dipanggil INDIA, dijangka mencabar parti Modi di peringkat nasional. Akronim itu, yang bermaksud Perikatan Inklusif Pembangunan Nasional India, terdiri daripada parti pembangkang India yang sebelum ini berpecah dan diketuai oleh parti Kongres.

  Modi terbang merentasi lima negeri dan berkempen untuk menyokong calon partinya. Pemimpin Kongres Rahul Gandhi juga mengembara ke seluruh negeri untuk memikat pengundi. Kempen pengundian yang dikenakan bayaran menyaksikan kedua-dua pemimpin menjanjikan subsidi pengundi, pengecualian pinjaman dan jaminan pekerjaan.

  Modi akan mencalonkan diri semula tahun depan pada masa capaian diplomatik global India semakin meningkat. Tetapi dalam tinjauan baru-baru ini, Kongres telah menjejaskan imej partinya yang tidak dapat dikalahkan dengan menggulingkan kerajaan BJP tempatan dalam pilihan raya negeri di selatan Karnataka dan utara Himachal Pradesh.

  Pilihan raya datang pada masa India menghadapi pelbagai cabaran; peningkatan pengangguran, serangan nasionalis Hindu terhadap minoriti negara, khususnya umat Islam, dan ruang yang semakin mengecil untuk pembangkang dan media bebas. – AP

  Penyokong parti pembangkang utama India, Kongres Kebangsaan India, meraikan pimpinan awal parti mereka dalam pilihan raya negeri Telangana di Hyderabad, India, hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...