Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Filipina haramkan import ayam, telur dari AS

  MANILA, 17 JAN – Filipina mengharamkan pengimportan burung peliharaan dan liar, termasuk daging ayam dan telur, dari negeri California dan Ohio, Amerika Syarikat (AS), kata Jabatan Pertanian (DA) negara itu hari ini.

  Setiausaha Pertanian Filipina, Francisco Tiu Laurel berkata, langkah itu berikutan penularan Influenza Burung Sangat Patogenik (HPAI) di kedua-dua kawasan itu.

  “Penularan pantas strain HPAI H5N1 di AS sejak pengesanan makmal pertama memerlukan liputan yang lebih luas mengenai sekatan perdagangan untuk menghalang kemasukan virus HPAI dan melindungi kesihatan penduduk tempatan,” kata Laurel.

  Laurel mengarahkan penggantungan serta-merta pemprosesan, penilaian permohonan dan pengeluaran pelepasan import kebersihan dan fitosanitari bagi komoditi yang berasal dari California dan Ohio.

  “Semua penghantaran dari California dan Ohio yang sudah dalam transit, dimuatkan atau diterima di pelabuhan Filipina sebelum komunikasi rasmi pesanan kepada pihak berkuasa Amerika hendaklah dibenarkan, dengan syarat produk itu disembelih atau dihasilkan 14 hari sebelum wabak pertama di kawasan tertentu,” kata Laurel.

  “Binatang ternak dan produk ayam yang diimport ke negara ini dari negeri California dan Ohio selepas 14 November 2023 dan 21 November 2023, masing-masing akan dirampas dan dimusnahkan oleh DA atau dikembalikan ke negara asal,” kata pegawai.

  DA berkata, AS adalah pembekal kedua terbesar bagi binatang ternak dan produk ayam yang diimport ke Filipina, menyumbang kira-kira 40 peratus daripada jumlah ketibaan daging ayam.

  Pada 9 Januari, Filipina mengharamkan produk ayam dan burung domestik dan liar dari Belgium dan Perancis selepas kedua-dua negara Eropah itu melaporkan penularan wabak selesema burung. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...