Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Filipina, Vietnam setuju untuk bekerjasama di Laut China Selatan

  HANOI, 30 JAN – Filipina dan Vietnam hari ini menandatangani perjanjian mengenai pencegahan dan pengurusan insiden di Laut China Selatan yang dipertikaikan semasa lawatan Presiden Filipina, Ferdinand Marcos, Jr ke Hanoi.

  Beberapa negara, termasuk Filipina dan Vietnam, terlibat dalam pertikaian maritim dengan China berhubung tuntutan kedaulatan China yang hampir meliputi keseluruhan Laut China Selatan, salah satu laluan pelayaran yang paling penting di dunia, dan insiden di laut lepas antara kapal China dan Filipina telah meningkat sepanjang tahun lalu di perairan yang dipertikaikan, mencetuskan kebimbangan konflik yang lebih meluas.

  Filipina dan Vietnam hari ini bersetuju untuk meningkatkan penyelarasan dalam isu maritim dan berusaha untuk menggalakkan kepercayaan dan keyakinan, kata kerajaan Filipina dalam satu kenyataan.

  Mereka tidak mengeluarkan butiran tentang tindakan yang akan mereka ambil di bawah perjanjian itu.

  “Vietnam tetap menjadi satu-satunya rakan strategik Filipina di rantau ASEAN,” kata Marcos semasa pertemuan dengan rakan sejawatannya dari Vietnam, Vo Van Thuong, merujuk kepada kumpulan serantau negara-negara Asia Tenggara.

  Beliau menambah bahawa walaupun kerjasama maritim adalah asas untuk perkongsian ini, hubungan antara kedua-dua negara telah berkembang.

  Kedua-dua negara juga menandatangani perjanjian hari ini untuk Vietnam membekalkan Filipina dengan 1.5 juta hingga 2 juta tan metrik beras setiap tahun pada harga yang berpatutan.

  Beras Vietnam menyumbang 85 peratus daripada beras import di Filipina dan kedua-dua negara bersetuju untuk mewujudkan rangka kerja bagi memastikan bekalan yang stabil. Kekurangan beras tahun lalu, diburukkan lagi oleh perubahan iklim dan beberapa pengeluar utama menghentikan eksport, mengakibatkan harga meningkat secara global termasuk di Filipina. – AP

  Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr (kiri) dan Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh berjabat tangan di Hanoi, Vietnam pada 30 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...