Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Finnair timbang penumpang bersama bagasi

  HELSINKI, 7 FEB – Syarikat penerbangan Finland, Finnair telah mula menimbang penumpang bersama bagasi mereka sebagai sebahagian daripada kajian yang bertujuan untuk menentukan berat pesawat dengan lebih baik sebelum berlepas, katanya hari ini.

  Timbangan akan dilakukan pada Februari, April dan Mei dan secara sukarela, katanya.

  “Pengukuran bermula di Lapangan Terbang Helsinki minggu ini pada Isnin. Setakat ini, lebih 500 pelanggan sukarelawan telah mengambil bahagian dalam timbangan,” kata jurucakap Finnair, Kaisa Tikkanen kepada AFP.

  Finnair menyatakan dalam satu kenyataan bahawa pengiraan keseimbangan penerbangan memerlukan syarikat penerbangan mengetahui ‘berat pesawat itu sendiri dan berat bahan api, bagasi dan kargo yang diperiksa, katering di atas kapal, tangki air dan sudah tentu pelanggan’.

  Syarikat penerbangan mungkin menggunakan berat purata yang disediakan oleh pihak berkuasa penerbangan atau mengumpul data mereka sendiri, katanya.

  “Data yang dikumpul tidak dikaitkan dengan data peribadi pelanggan dengan cara apa pun,” kata Satu Munnukka, ketua pemprosesan darat di Finnair.

  “Hanya ejen khidmat pelanggan yang bekerja di tempat timbangan boleh melihat jumlah berat, jadi awda boleh mengambil bahagian dalam kajian itu dengan tenang,” katanya. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...