Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Gempa 5.7 magnitud gegarkan ibu negara Filipina

  MANILA, 5 DIS – Gempa bumi berukuran 5.7 skala Richter menggegarkan ibu negara Filipina, Manila hari ini, menurut Jabatan Geologi Amerika Syarikat (USGS), menyebabkan orang ramai bergegas keluar dari bangunan dan perkhidmatan kereta api di bandar itu terhenti seketika.

  Gempa bumi kuat itu melanda pulau utama negara itu Luzon pada 4:23 petang pada kedalaman 77 kilometer, kira-kira 94 kilometer barat daya Manila, kata USGS.

  Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan penumpang yang duduk sesak di atas platform kereta api dan orang ramai di Senat keluar dari bangunan itu selepas gegaran berhenti.

  Peronda Mark Dacayanan berkata balai polisnya di pulau Lubang, kurang dari 50 kilometer di barat daya pusat gempa, bergegar kira-kira 10 saat.

  “Pegawai polis keluar, kami tidak tahu sama ada gegaran itu akan menjadi lebih kuat,” kata Dacayanan kepada AFP.

  “Setakat ini tiada kerosakan atau kemalangan jiwa.”

  Ia berlaku selepas beberapa siri gempa bumi kuat dan gegaran susulan di pulau selatan Mindanao di negara itu berikutan gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter lewat Sabtu yang mencetuskan amaran tsunami sementara.

  Sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan 17 cedera selepas gempa melanda, dengan ribuan masih berada di pusat pemindahan.

  Gempa bumi bencana yang sering berlaku di Filipina, yang terletak di sepanjang Lingkaran Api Pasifik, sebuah lengkungan aktiviti seismik dan gunung berapi yang kuat yang terbentang dari Jepun melalui Asia Tenggara dan merentasi lembangan Pasifik. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...