Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Gempa bumi berukuran 6.9 magnitud terbaru gegarkan selatan Filipina

  MANILA, 4 DIS – Gempa bumi berukuran 6.9 pada skala Richter melanda di pantai selatan Filipina awal hari ini, Kajian Geologi Amerika Syarikat berkata, yang terbaru dalam beberapa gegaran kuat semuanya tertumpu di kawasan yang sama.

  Gempa bumi hari ini melanda sejurus sebelum 4:00 pagi waktu tempatan, (2000 GMT Ahad), pada kedalaman 30 kilometer (18 batu), kira-kira 72 kilometer timur laut perbandaran Hinatuan di pulau Mindanao.

  Itu susulan gempa bumi berukuran 6.6 pada skala Richter pada Ahad dan gempa yang mematikan pada skala Richter 7.6 pada Sabtu lalu di wilayah yang sama, yang telah mencetuskan amaran tsunami secara ringkas.

  Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dan beberapa lagi cedera selepas gempa bumi Sabtu lalu, kata pihak berkuasa. Ia diikuti dengan beberapa siri gegaran susulan dengan magnitud melebihi 6.0 hingga kelmarin, menurut USGS.

  “Gempa itu singkat, ia berlangsung sekitar enam saat, tetapi gegarannya agak kuat,” kata Allan Luna, pegawai bencana di perbandaran Cagwait, kira-kira 35 kilometer dari pusat gegaran pada hari ini.

  “Pada malam yang lain (gempa bumi sebelum ini) orang ramai panik. Tetapi pagi ini, kerana mereka pernah mengalami gempa yang sama, mereka dengan tenang keluar dari rumah mereka dan tinggal di luar selama kira-kira sejam.”

  Kakitangan polis Hinatuan Sarjan Joseph Lambo berkata gempa petang kelmarin menyebabkan orang ramai bergegas keluar dari rumah mereka semula.

  “Mereka panik kerana ingatan tentang gempa malam sebelumnya,” kata Lambo kepada AFP.

  Gempa bumi Sabtu lalu mencetuskan amaran tsunami di seluruh rantau Pasifik dan menyebabkan penduduk di sepanjang pantai timur Mindanao melarikan diri dari bangunan, mengosongkan hospital dan mencari tempat yang lebih tinggi. – AFP

  Penduduk mengambil air di sebelah rumah yang musnah di Hinatuan, wilayah Surigao del Sur pada kelmarin, berikutan gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter lewat pada 2 Disember. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...