Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Gempa bumi di Iran bunuh 4, cederakan 120

  TEHRAN, 19 JUN – Sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan 120 cedera, kelmarin, dalam gempa bumi berukuran 4.9 magnitud yang melanda bandar timur laut Kashmar di Iran, lapor media kerajaan.

  Gempa itu berlaku pada 1:24 tengah hari (0954 GMT), gabenor Kashmar, Hajatollah Shariatmadari, yang memberikan jumlah korban, berkata di televisyen negara.

  35 orang telah dimasukkan ke hospital, katanya, sambil menambah gempa itu merosakkan kebanyakan bangunan usang di kawasan bandar dan luar bandar.

  Televisyen negara Iran menyiarkan rakaman selepas gempa itu menunjukkan responden pertama bekerja di jalan di mana semua bangunan telah menjadi runtuhan.

  Kajian Geologi Amerika Syarikat berkata, gempa bumi melanda pada kedalaman 10 kilometer (enam batu).

  Iran terletak di atas pelbagai plat tektonik dan sering dilanda gempa bumi.

  Gempa bumi berukuran 5.9 magnitud awal tahun lalu membunuh tiga orang dan mencederakan lebih 800 di kawasan pergunungan barat laut negara itu, berhampiran sempadan dengan Turkiye.

  Dan dalam salah satu bencana paling maut di dunia, gempa bumi berukuran 6.6 magnitud mengorbankan lebih 31,000 orang di bandar Bam di tenggara Iran pada 2003. – AFP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...