Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Georgia gagalkan penyeludupan peranti letupan ke Rusia

  TBILISI, 5 FEB – Pihak berkuasa Georgia berkata hari ini mereka berjaya menggagalkan rancangan penyeludupan beberapa peranti letupan yang dirancang oleh seorang warga Ukraine dari Ukraine ke Rusia melalui Georgia.

  Tbilisi telah dituduh meningkatkan kerjasama dengan Kremlin, walaupun tentera Rusia telah dikerahkan ke kawasan Georgia sejak 2008, apabila Moscow menyerang negara Caucasus itu.

  “Enam peranti dibawa ke Georgia pada 19 Januari dari bandar Odessa, Ukraine, melalui Romania, Bulgaria dan Turkiye, dengan sebuah van mini milik warga Ukraine,” kata perkhidmatan keselamatan Georgia.

  Peranti tersebut mengandungi 14 kilogram C-4, bahan letupan plastik.

  Pihak berkuasa merampas tiga daripadanya di pusat pemeriksaan sempadan Georgia-Rusia dan menemui tiga lagi di ibu negara Tbilisi, kata perkhidmatan keselamatan dalam kenyataannya.

  Andrei Sharashidze, warga Ukraine yang berasal dari Georgia, mengkoordinasikan rancangan itu, menurut kenyataan itu.

  Tujuh warga Georgia, tiga warga Ukraine dan dua warga Armenia turut mengambil bahagian dalam penghantaran bahan letupan itu tetapi ‘tiada seorang pun daripada mereka menyedari kehadiran bahan letupan’ dalam van mini itu, kata kenyataan itu.

  Hubungan rapat Georgia dengan Moscow telah mengeruhkan hubungan antara Tbilisi dan Kyiv. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...