Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Google disaman, monopoli iklan digital

  WASHINGTON, 25 JAN – Jabatan Kehakiman dan lapan negeri di Amerika Syarikat (AS) memfailkan tindakan undang-undang anti-persaingan terhadap Google hari ini, berusaha untuk mematahkan dakwaan monopoli sepenuhnya terhadap ekosistem iklan dalam talian sebagai beban yang menjejaskan pengiklan, pengguna dan bahkan kerajaan AS.

  Kerajaan AS mendakwa Google mencari cara untuk menghapuskan pesaingnya dalam pasaran pengiklanan dalam talian melalui pemerolehan dan memaksa pengiklan menggunakan produknya dengan menyukarkan mereka menggunakan produk pesaing. Ia adalah sebahagian daripada percubaan baru, walaupun perlahan dan terhad, oleh AS untuk mengekang syarikat teknologi besar itu yang telah menikmati pertumbuhan hampir tidak terkawal selama satu dekad setengah.

  “Monopoli adalah ancaman kepada pasaran yang bebas dan adil yang merupakan asas ekonomi kita. Mereka menyekat inovasi, menyakitkan pengeluar dan pekerja, dan meningkatkan kos untuk pengguna,” kata Ketua Peguam Negara AS, Merrick Garland dalam sidang akhbar hari ini.

  Selama 15 tahun, Garland berkata, Google telah “mengikuti satu laluan tindakan anti-persaingan” yang telah melambatkan naiknya teknologi rakan kongsi dan mengawal mekanik lelongan iklan dalam talian untuk memaksa pengiklan dan penerbit menggunakan alatnya.

  “Dengan cara ini, Google telah melibatkan diri dalam tindakan eksklusif yang telah melemahkan, jika tidak memusnahkan, persaingan dalam industri teknologi iklan,” tambahnya.

  Kerajaan AS menuduh Google melanggar undang-undang dengan memonopoli cara iklan disiarkan dalam talian dengan mengecualikan pesaingnya. Pengurus iklan Google membenarkan penerbit besar yang mempunyai jualan langsung yang ketara untuk mengurus iklan mereka. Sementara itu, pertukaran iklan pula bermaksud pasaran masa nyata untuk membeli dan menjual iklan paparan dalam talian. Garland berkata Google mengawal teknologi yang digunakan oleh kebanyakan penerbit laman web utama untuk menawarkan ruang iklan untuk dijual, serta pertukaran iklan terbesar yang sesuai bagi penerbit dan pengiklan bersama-sama apabila ruang iklan dijual. Hasilnya, dia menambah, “pembuat laman web mendapat gaji yang kurang manakala pengiklan membayar lebih banyak.”

  Saman yang difailkan di mahkamah persekutuan di Alexandria, Virginia, meminta Google melepaskan diri daripada perniagaan yang mengawal alat teknikal yang mengawal pembelian, penjualan dan lelongan iklan digital, tinggal dengan carian – perniagaan asasnya – dan produk dan perkhidmatan lain termasuk YouTube, Gmail dan perkhidmatan Cloud.

  Google terpaksa menjual perniagaannya yang berurusan dengan alatan teknikal yang mengurus pembelian, penjualan dan lelongan iklan paparan digital serta kekal fokus pada perniagaan terasnya, carian dan produk serta perkhidmatan lain seperti YouTube, Gmail dan perkhidmatan Cloud. – AP

  Papan tanda pada bangunan kampus Google di Mountain View, California. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...