Saturday, February 24, 2024
29.9 C
Brunei

  -

  Gunung berapi Semeru meletus

  JAKARTA, 4 DIS – Gunung berapi Semeru di Lumajang, Jawa Timur meletus pada hari ini dengan kepulan abu panas meluap sehingga 1,500 meter, menurut agensi vulkanologi Indonesia.

  Aliran abu panas bergerak sehingga 13 kilometer (km) ke tenggara, menyelubungi kawasan berpenduduk di bawah zon letusan dan menyekat cahaya matahari.

  Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Negara memindahkan hampir 1,979 penduduk yang tinggal di kampung berdekatan di daerah Lumanjang dan Malang ke 11 pusat perlindungan sementara.

  Tiada kerosakan atau kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini.

  Menurut Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bahaya Geologi, gunung berapi itu meletus sebanyak 13 kali antara 2:46 pagi dan 12 tengah hari waktu tempatan pada hari ini.

  Agensi itu menaikkan status amaran gunung berapi kepada tahap IV.

  Penduduk dinasihatkan berada 17km dari puncak dan harus mengetahui akan bahaya potensi aliran lava dan awan panas sehingga 19km. 

  Gunung Semeru adalah antara gunung berapi paling aktif di Indonesia dan puncak tertinggi di Pulau Jawa dengan ketinggian 3,676 meter.

  Kali terakhir gunung itu meletus pada Disember 2021, mengorbankan 69 orang manakala 104 lagi cedera. – Bernama

  Para penyelamat memantau aliran dari letusan gunung berapi Semeru, di Lumajang, Jawa Timur, Indonesia, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  AS-Korea Selatan adakan latihan jet pejuang baharu

  SEOUL, 23 FEB – Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) menerbangkan jet pejuang baharu mereka dalam latihan pemintasan peluru berpandu bersama hari ini di...