Tuesday, May 21, 2024
30.4 C
Brunei

  -

  Guru tahfiz tidak sangka menang emas

  KUALA LUMPUR, 3 NOV – Guru tahfiz, Muhamad Bazli Alias, tidak menyangka penampilan sulung pada temasya Para Sukan Malaysia (Para Sukma) ternyata membawa tuah kepadanya.

  Ini selepas Muhamad Bazli, 33, yang bergandingan bersama Muhammad Haziq Chek Mat, 23, menyumbang emas buat Selangor dalam acara ping pong beregu lelaki berkerusi roda kelas 1-3 (kecacatan fizikal).

  Mereka menumpaskan pasangan Perak, Muhamad Faiz Fazmi Amir Hamzah-Nur Izhar Idham, 11-3, 10-12, 12-10, 9-11, 11-8, pada aksi final yang cukup mendebarkan di Gimnasium 2, Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil, hari ini.

  Pengajar Sekolah Tahfiz Anak Yatim Al-Kitab di Beranang, Selangor, yang mengalami masalah saraf tunjang pada usia 13 tahun, bersyukur apabila usaha gigih sejak dua tahun lepas bagi menghadapi Para Sukma membuahkan hasil sehingga berjaya menaiki puncak tertinggi podium.

  “Walaupun kami tidak mengetahui sama ada Para Sukma tetap dilangsungkan atau tidak selepas negara mengalami COVID-19, kami tetap gigih dalam sesi latihan. Saya tidak tahu nak cakap apa lagi, usaha kami akhirnya berbaloi,” katanya kepada pemberita selepas perlawanan akhir.

  Justeru, beliau berharap agar kejayaan diraihnya itu dapat membuka mata Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) untuk kembali mempertimbangkan menghantar atlet daripada kategori berkenaan mewakili negara di peringkat antarabangsa selepas kali terakhir melakukannya pada Sukan Para ASEAN 2017 di sini.

  Dalam pada itu, Muhammad Haziq, yang kini menuntut dalam bidang perniagaan antarabangsa di sebuah universiti swasta, berkongsi pandangan sama apabila mahu MSN menghantar pemain dalam kategori sama bagi menimba pengalaman beraksi pada mana-mana kejohanan di luar negara. – Bernama

  Gandingan Selangor Muhammad Bazli Alias (kanan) dan Muhammad Haziq Chek Mat (kiri) merangkul emas dalam acara ping pong berkerusi roda kelas 1-3 (kategori kecacatan fizikal) menumpaskan pasangan Perak Muhamad Faiz Fazmi Amir Hamzah dan Nur Izhar Idham dengan keputusan 3-2 pada aksi perlawanan akhir sempena Para SUKMA XX MSN 2022 di Bukit Jalil kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Australia dan New Zealand hantar pesawat, keluarkan warga dari New Caledonia

  SYDNEY, 21 MEI - Kerajaan Australia dan New Zealand mengumumkan pada hari ini bahawa mereka menghantar pesawat untuk memindahkan rakyat mereka dari New Caledonia...