Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Habiskan masa berjam-jam demi tangkap gambar burung

  MALAYSIA – Tan Sri Dr Fong Chan Onn, seorang peminat fotografi, menghabiskan masa berjam-jam mengambil gambar burung-burung di Taman Eko Rimba Kota Damansara di Petaling Jaya, Selangor.

  “Saya mempelajari tentang sepasang burung lang kepala kelabu di tepi tasik melalui hantaran di Facebook.

  Dia bercita-cita untuk menangkap gambar burung pemangsa itu ketika sayapnya terbentang dan cakarnya menangkap seekor ikan di atas permukaan tasik.

  “Tasik tersebut menarik perhatian burung kerana terdapat banyak ikan keli,” jelas Fong.

  Fong adalah antara kira-kira 15 pengkaji burung yang mengarahkan kamera mereka ke kawasan tasik itu bermula sekitar pukul 7:30 pagi pada hujung minggu lalu.

  (Dari kiri) Fong bersama Teoh dan YS di Taman Eko Rimba Kota Damansara. — ANN/The Star

  Sebagai bekas ahli kelab fotografi sekolahnya, minat Fong terhadap pengkaji burung telah membawanya ke Perlis, Sabah, Sarawak, dan Johor selain China, Vietnam, Laos, Kemboja, Rusia, dan Jepun.

  “Di Hokkaido, Jepun, saya melihat helang laut dan bangau mahkota merah,” katanya.

  “Kami mula berjinak-jinak dengan pengkaji burung pada tahun 2019.

  “Saya berharap dapat menangkap gambar ikonik burung-burung ini sebelum saya pulang ke rumah,” tambahnya.

  Seorang lagi peminat, KF Kong, yang mula berjinak-jinak dengan pengkaji burung bersama isterinya Jessie pada tahun 2020.

  Beliau berkata hobi tersebut telah membawa mereka ke Taiping di Perak, Melaka, Kuala Pilah di Negeri Sembilan, dan Wang Kelian di Perlis.

  “Kami melihat burung hantu helang di Wang Kelian, manakala di Kota Damansara, kami berpeluang melihat burung belatuk, burung broadbill, burung dolar oriental, burung owerpecker, burung raja udang, burung tukang ratap, burung oriole hitam dan burung helang merah,” kongsi KF. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...