Saturday, April 13, 2024
35.5 C
Brunei

  -

  Harga minyak meningkat setelah Rusia kurangkan pengeluaran

  NEW YORK, 12 FEB – Harga minyak melantun semula baru-baru ini selepas Rusia mengumumkan ia akan mengurangkan pengeluaran minyak mentahnya sebagai tindak balas kepada had harga Barat yang dikenakan ke atas eksport selepas pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

  Brent, penanda aras antarabangsa, dan syarikat dari Amerika Syarikat (AS), WTI, yang turun baru-baru ini, melonjak lebih dua peratus selepas timbalan perdana menteri Rusia, Alexander Novak berkata pengeluaran akan dipotong sebanyak 500,000 tong sehari, atau lima peratus daripada pengeluaran, pada bulan Mac.

  “Harga minyak mentah bertindak balas secara positif terhadap berita itu, memandangkan setakat ini pengeluaran minyak Rusia agak berdaya tahan,” kata penganalisis UBS Giovanni Staunovo.

  “Langkah tersebut bertujuan untuk meningkatkan pendapatan minyak dengan menurunkan diskaun minyak Rusia kepada Brent.”

  Pengharaman seluruh Kesatuan Eropah (EU) terhadap produk minyak Rusia seperti diesel, petrol dan bahan api jet berkuat kuasa hari ini bersama had harga Kumpulan Tujuh (G7) bagi barangan yang sama.

  Ia meluaskan lagi embargo EU ke atas penghantaran minyak laut yang diperkenalkan dua bulan lalu apabila ia turut mewujudkan had AS$60 dolar setiap tong untuk eksport Rusia dengan rakan kongsi G7.

  Minyak, yang telah meningkat oleh pembukaan semula pengguna utama China selepas sekatan wabak yang panjang, kembali pulih dengan berita daripada Novak, yang bertanggungjawab ke atas dasar tenaga Moscow.

  Rusia merupakan sebahagian daripada pakatan 23 negara dengan kartel minyak mentah OPEC yang telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran sehingga akhir tahun. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...