Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Helikopter Marikh hantar mesej terakhir ke bumi

  WASHINGTON, 18 APRIL – Agensi angkasa lepas mendakwa pesawat helikopter Marikh Ingenuity Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) telah menghantar mesej terakhirnya ke bumi dan kini akan berfungsi sebagai unit pengumpulan data tidak bergerak di permukaan planet merah.

  Pesawat bersaiz kotak tisu itu mencipta sejarah dengan mencapai penerbangan berkuasa pertama di planet lain selepas menaiki kenderaan di bawah perut rover Perseverance, yang pertama kali berlepas dari permukaan pada 19 April 2021.

  Pasukan Ingenuity menerima mesej terakhir mereka daripada #MarsHelicopter, yang kini akan berfungsi sebagai tempat ujian pegun, mengumpul data yang boleh memberi manfaat kepada peneroka masa depan planet Marikh.

  Pada asalnya, pesawat berkenaan hanya bertujuan untuk membuktikan penerbangan boleh dilakukan dalam atmosfera Marikh yang sangat nipis melalui lima siri ujian, bagaimanapun pihak Ingenuity mengatasi semua jangkaan berkenaan.

  Pesawat berkenaan telah digunakan sebanyak 72 kali, mencatatkan lebih daripada dua jam masa penerbangan dalam jarak singkat, mengatasi ribut debu, rupa bumi yang berbahaya dan keadaan sejuk.

  Matlamat pesawat berkenaan bertindak sebagai peninjau ruang udara untuk membantu rakan berodanya dalam mencari tanda-tanda kehidupan mikrob purba dari berbilion tahun lalu apabila Marikh jauh lebih basah dan lebih panas berbanding hari ini. – AFP

  Gambar bertarikh 11 Mac 2024 menunjukkan rover Perseverance Mars mengumpul sampel daripada batu yang dipanggil Bunsen Peak menggunakan bit coring pada hujung lengan robotnya. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...