Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Hujan lebat diramalkan hingga 29 Jun

  Oleh Sim Y. H. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JUN – Keadaan cuaca Negara Brunei Darussalam diramalkan aktif untuk beberapa hari akan datang bermula 26 hingga 29 Jun dengan hujan lebat berangin kencang sekali-sekala dijangka menjejaskan kebanyakan kawasan negara dengan kelajuan angin boleh meningkat sehingga 45 kilometer sejam semasa atau dekat hujan lebat.

  Sementara itu, keadaan laut pada amnya berombak di paras sedikit, di antara bawah satu meter.

  Maklumat keadaan cuaca negara tersebut dikeluarkan oleh Jabatan Kaji Cuaca Brunei Darussalam (BDMD), Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, di sini, turut menyatakan bahawa negara pada masa ini berada di dalam monsun barat daya yang pada lazimnya akan berterusan sehingga September.

  Semasa monsun barat daya, keadaan atmosfera di negara pada kebiasaannya agak stabil dengan kejadian ribut petir berkurangan berbanding semasa monsun peralihan dengan keadaan angin secara amnya akan bertiup dari arah barat daya semasa tempoh berkenaan.

  Orang ramai dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah awal akan kejadian cuaca aktif yang diramalkan berlaku dengan risiko banjir kilat terutamanya di kawasan-kawasan rendah dan mudah banjir serta di kawasan berdekatan tebing sungai semasa hujan lebat berterusan dan semasa kejadian air pasang.

  Di samping itu, risiko pokok tumbang dan kejadian tanah susur juga boleh berlaku semasa hujan lebat dan keadaan berangin kencang.

  Dalam hubungan itu, orang ramai termasuk pemandu di jalan raya dan pelaut, dinasihatkan supaya sentiasa peka dengan ramalan, nasihat dan amaran cuaca terkini yang dikeluarkan oleh BDMD serta membuat perancangan yang bersesuaian untuk keselamatan semua.

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...