Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Hujan lebat ragut 4 jiwa, jejas ribuan pelarian Yaman

  ADEN, 22 APRIL – Hujan lebat dan banjir telah mengorbankan empat mangsa di Yaman dan menjejaskan lebih 3,000 buah keluarga yang menjadi pelarian di negara sendiri, kata pegawai kelmarin.

  Pihak berkuasa kesihatan Yaman di wilayah Hadramout melaporkan empat individu maut apabila kenderaan mereka dihanyutkan arus deras di Lembah Ayeen. Kawasan itu telah mengalami hujan lebat berterusan selama lima hari, menyebabkan kerosakan yang besar kepada harta benda dan infrastruktur, kata Xinhua.

  Unit eksekutif untuk kem pelarian dalaman menyatakan bahawa cuaca ekstrem telah memberi kesan kepada ribuan keluarga di beberapa wilayah. Satu kenyataan di laman web rasmi unit itu memperincikan kemusnahan tempat perlindungan dan kerugian material akibat banjir.

  Sumber kerajaan menyatakan bahawa penurunan atmosfera di wilayah Hadramout, Dhalea, Jawf, Shabwa dan Abyan telah menyebabkan banjir yang teruk, dengan kem untuk orang yang dipindahkan mengalami kerosakan yang besar.

  Konflik yang berterusan di Yaman, yang telah berlangsung selama sembilan tahun, telah melemahkan keupayaan kerajaan untuk bertindak balas terhadap kecemasan yang berkaitan dengan iklim itu, menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kecederaan dan kemusnahan selanjutnya. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...