Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Hujan lebat ragut 70 nyawa di Afghanistan

  KABUL, 18 APRIL – Kira-kira 70 orang terbunuh akibat hujan lebat yang melanda Afghanistan sejak lima hari lalu, kata jabatan pengurusan bencana kerajaan kelmarin.

  Afghanistan dilanda musim sejuk yang luar biasa kering telah mengeringkan bumi, banjir kilat yang teruk disebabkan oleh hujan musim bunga di kebanyakan wilayah.

  Jurucakap pengurusan bencana, Janan Sayeq berkata ‘kira-kira 70 orang terkorban’ akibat hujan antara Sabtu dan Rabu.

  Lima puluh enam lagi cedera, katanya, manakala lebih 2,600 rumah rosak atau musnah dan 95,000 ekar tanah ladang musnah.

  Jika dibandingkan jumlah kematian yang lebih kecil minggu lalu, Sayeq berkata kali ini kebanyakan kematian pada ketika itu berpunca daripada bumbung runtuh akibat banjir.

  Negara jiran, Pakistan juga telah dilanda hujan lebat musim bunga, dengan 65 orang terbunuh dalam insiden berkaitan ribut ketika hujan turun hampir dua kali ganda kadar purata sejarah.

  Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tahun lalu memberi amaran bahawa ‘Afghanistan sedang mengalami perubahan besar dalam keadaan cuaca yang melampau’.

  Selepas mengharungi empat dekad peperangan, Afghanistan adalah antara negara yang paling kurang bersedia untuk menghadapi kejadian cuaca ekstrem, yang menurut para saintis semakin kerap dan teruk akibat perubahan iklim. – AFP

  Seorang penunggang motosikal mengharungi lopak berikutan hujan lebat dan banjir kilat di Herat, Afghanistan pada 15 April 2024. 70 orang terbunuh akibat hujan lebat melanda Afghanistan baru-baru ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...