Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Hyundai buka kilang EV canggih di Singapura

  SINGAPURA, 21 NOV – Hyundai membuka kilang kenderaan elektrik (EV) berteknologi tinggi di Singapura hari ini dan syarikat gergasi kereta Korea Selatan itu berkata akan menjadi ‘tonggak’ strategi elektrifikasinya dalam beberapa dekad akan datang.

  Separuh daripada tugas di Pusat Inovasi Hyundai Motor Group Singapura akan dilakukan oleh 200 buah robot, dan ia akan menggunakan kaedah pengeluaran baharu yang akan beralih dari tali sawat tradisional, menurut syarikat itu dalam satu kenyataan.

  Kemudahan itu, yang telah beroperasi sejak awal tahun ini tetapi dibuka secara rasmi hari ini, mampu membina 30,000 buah EV setahun, menurut syarikat itu.

  Kilang Singapura ‘akan memantapkan kedudukannya sebagai salah satu daripada dua tonggak inovasi Hyundai Motor Group yang akan memimpin masa depan syarikat dalam era elektrifikasi dalam 50 tahun akan datang,” kata kenyataan itu.

  Kemudahan itu ‘menyelaraskan dunia maya dan fizikal dalam masa nyata’, membolehkan manusia dan robot “untuk bekerjasama dengan cara yang belum pernah dilihat sebelum ini,” tambahnya.

  Presiden dan CEO Hyundai Motor, Chang Jae-hoon (kiri) semasa menghadiri majlis pembukaan kilang EV berteknologi tinggi di Singapura, kelmarin. – AFP

  Pekerja manusia ‘boleh mensimulasikan tugas di ruang maya digital atau metaverse sementara robot secara fizikal memindahkan komponen di barisan pengeluaran’.

  Robot akan melakukan pemasangan, pemeriksaan dan organisasi kemudahan pengeluaran dan melaksanakan lebih daripada 60 peratus pengurusan proses komponen, pesanan dan pengangkutan.

  Ini akan membolehkan manusia untuk memberi tumpuan kepada ‘tugas yang lebih kreatif dan produktif,’ kata syarikat itu.

  Ia tidak memberikan nilai untuk pelaburan tetapi laporan media sebelumnya meletakkannya pada A$300 juta.

  Kemudahan ini kini menghasilkan kenderaan elektrik IONIQ 5 dan IONIQ 5 ‘robotaxi’ yang sepenuhnya autonomi, yang boleh beroperasi tanpa pemandu. Hyundai akan mula membina sedan IONIQ 6 di kilang itu mulai tahun depan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...