Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Impian miliki sotong peliharaan jadi kenyataan

  OKLAHOMA, 16 APRIL – Satu perkara yang Cal Clifford, 9, inginkan lebih daripada segala-galanya sejak dia masih kecil adalah seekor sotong peliharaan.

  Keluarga kanak-kanak lelaki itu di luar bandar Edmond, Oklahoma, menghiburkannya dengan versi mainan moluska berkaki lapan, tetapi apabila Cal semakin dewasa, ia menjadi jelas bahawa hanya haiwan sebenar yang diingininya.

  Bapa kanak-kanak itu, Cameron Clifford, 36, menyelidiki kemungkinan untuk mendapatkan haiwan itu bersama kedai akuarium tempatan dan tidak lama kemudian, Terrance sotong dua tompok California, juga dikenali sebagai bimac, tinggal di dalam akuarium di rumah keluarga di barat daya bandar Oklahoma.

  “Kami amat menggalakkan minat anak-anak kami,” kata bapa Clifford.

  “Memang seronok melihat impian mereka menjadi kenyataan. Cal tergila-gila dengan dunia semula jadi dan biologi marin sejak dia kecil lagi.”

  Satu video TikTok yang popular telah dilancarkan oleh bapanya menceritakan kisah Terrance the cephalopod, menggunakan loghat British palsu yang dihasilkan oleh aplikasi media sosial.

  Dalam beberapa minggu, kisah itu mendapat kejutan apabila diketahui Terrance sebenarnya adalah haiwan betina ketika ia mengeluarkan kira-kira 50 telur yang pada mulanya diandaikan oleh keluarga itu tidak disenyawakan.

  Beberapa minggu selepas itu, anak sotong kecil yang hampir lutsinar mula menetas dan diberi nama seperti Rocket Larry, Squid Cudi, Swim Shady, Jay-Sea dan Sea-Yonce.

  Sotong betina biasanya mati sejurus selepas bertelur, namun Clifford berkata bahawa Terrance masih hidup empat bulan kemudian. – AP

  Gambar serahan Cameron Clifford menunjukkan Terrance, sotong peliharaan Cal di rumah mereka di Edmond, Oklahoma. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...