Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kekalkan gaya hidup sihat di bulan Syawal

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 16 APRIL – Sambutan Hari Raya Aidilfitri sudah sinonim dengan pelbagai juadah manis yang disajikan untuk tetamu, malah rumah-rumah terbuka yang sudah menjadi tradisi di negara ini juga menghidangkan pelbagai juadah menyelerakan, yang pastinya sukar untuk ditolak.

  Jadi, untuk mengekalkan gaya hidup sihat dalam bulan Syawal ini boleh menimbulkan cabaran.

  Penggemar kecergasan dan jurulatih sama-sama menekankan kepentingan pemakanan seimbang dan senaman yang kerap untuk mengharungi perayaan tanpa menjejaskan matlamat kesihatan.

  Awang Erwan Jumaat, seorang jurulatih kecergasan, mengakui godaan yang datang daripada hidangan yang disajikan di rumah-rumah terbuka Hari Raya. Beliau mencadangkan bahawa walaupun hidangan dengan pelbagai juadah merupakan sebahagian daripada perayaan, kesederhanaan adalah kunci utama untuk mengekalkan tahap kesihatan dalam paras terbaik.

  Awang Erwan menasihatkan supaya tidak tergoda dengan hidangan yang enak, sebaliknya sentiasa tetap aktif dalam aktiviti fizikal bagi mengimbangi pengambilan kalori.

  Awang Erwan (kiri) bersama kumpulan mula berlari pada Hari Raya kedua. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI

  Beliau menekankan kepentingan pilihan makanan pintar adalah kunci untuk utama dan menggesa individu untuk memantau penggunaan minuman berkarbonat dan makanan yang berminyak.

  Di samping itu, beliau turut menekankan supaya berolahraga secara konsisten tidak kira berlari, mendaki atau aktiviti lain, mengekalkan gaya hidup aktif menyumbang kepada kesejahteraan secara keseluruhan.

  Dengan memasukkan aktiviti fizikal ke dalam jadual harian, individu boleh menguruskan kalori mereka dengan berkesan, walaupun di tengah-tengah menyambut Hari Raya Aidilfitri, ujarnya.

  Manakala itu, Dayang Zida Abdullah, salah seorang penggemar sukan larian menekankan mengenai kepentingan mengatur masa untuk aktiviti kecergasan semasa hari raya.

  Beliau mencadangkan supaya bersenam pada awal pagi, selepas solat Subuh, bagi memastikan perayaan dapat diteruskan tanpa halangan.

  Dayang Zida menekankan, kawalan pemakanan perlu diambil perhatian, menasihati agar tidak berlebihan dalam pengambilan makanan.

  Memilih air berbanding minuman berkarbonat dan mengehadkan bahagian pencuci mulut adalah antara strategi yang disyorkan beliau untuk mengekalkan tabiat yang sihat.

  Awang Erwan dan Dayang Zida menekankan kepentingan mengekalkan kecergasan dan mengutamakan pengambilan air kosong, terutamanya dalam cuaca panas. Mereka menggalakkan individu untuk menahan keinginan untuk makan berlebihan dan menekankan kepentingan kesedaran diri dan kesederhanaan.

  Dengan pengambilan pemakanan yang berhati-hati, senaman yang kerap dan komitmen terhadap kesederhanaan, individu boleh menavigasi kemeriahan hari raya sambil mengekalkan kesejahteraan mereka dan terus sihat.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...