Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Implan otak dipasang dalam pesakit pertama

  SAN FRANCISCO, 30 JAN – Elon Musk hari ini berkata syarikat permulaan Neuralink telah memasang implan otak pada pesakit manusia pertamanya dengan hasil awal yang ‘positif’.

  Syarikat neuroteknologi yang diasaskan bersama Musk pada 2016 itu bertujuan untuk membina saluran komunikasi langsung antara otak dan komputer.

  Cita-citanya adalah untuk meningkatkan keupayaan manusia, merawat gangguan saraf seperti ALS atau Parkinson, dan mungkin suatu hari nanti mencapai hubungan simbiotik antara manusia dan kecerdasan buatan.

  “Manusia pertama menerima implan daripada Neuralink semalam dan beransur pulih dengan baik,” kata Musk dalam catatan di X, sebelum ini Twitter. “Keputusan awal menunjukkan perkembangan dengan pancang neuron dikesan,” tambahnya.

  Firma pemula itu pada tahun lepas berkata ia mendapat kelulusan daripada pengawal selia Amerika Syarikat (AS) untuk menguji implan otaknya pada manusia.

  Teknologi Neuralink terutamanya akan berfungsi melalui implan yang dipanggil ‘Pautan’ – peranti sebesar lima syiling bertindih yang diletakkan di dalam otak manusia melalui pembedahan invasif.

  Tidak seperti Pautan Neuralink, versi implannya tidak memerlukan pembedahan tengkorak untuk memasangnya. – AFP

  Elon Musk bercakap semasa temu bual dengan Ben Shapiro pada persidangan Persatuan Yahudi ERopah di Krakow, Poland pada 22 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...